Pavel Sapík připravil vepřovou panenku se šafránovým risottem a pivní zmrzlinu
S Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem vařil šéfkuchař Pavel Sapík z restaurace Terasa u Zlaté studně. Pochází z kuchařské rodiny a vede jednu z nejlepších českých restaurací, kde měl večeřet i Barack Obama.
V menu byla vepřová panenka sous-vide s konfinovanou šalotkou, omáčkou z piva a dijónské hořčice a šafránové risotto. Jako dezert se podávala pivní zmrzlina.
Během vaření jste se dozvěděli, jak se dělá pravé italské risotto, jak se takové jídlo zdobí zlatem, jaké disciplíny jsou na Gastronomické Olympiádě nebo co panu Sapíkovi učarovalo v Provence. Jana Chládková se přiznala ke svému vztahu k pivu a prozradila, co nesmí chybět u ní v kuchyni.
Vepřová panenka s konfinovanou šalotkou:
vepřová panenka, trochu másla, sůl, pepř, několik lžic dijónské hořčice, šalotky a trochu sádla (nejlépe kachního), kořenová zelenina, pivo
Šafránové risotto:
kulatozrnná italská rýže na risotto, zeleninový vývar, láhev bílého suchého vína, 2 stroužky česneku, šalotka, olivový olej, oříšek másla, trochu parmezánu
Pivní zmrzlina:
500 ml smetany ke šlehání, 3 žloutky, 3 dcl tmavého černého piva
Reprízováno 17. srpna 2013.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.