Pavel Trávníček: Salto s ovečkou v pohádce Třetí princ jsem skočil opravdu sám

21. prosinec 2023

K Vánocům neodmyslitelně patří pohádky a bez Tří oříšků pro Popelku se vánoční svátky už zkrátka neobejdou. V roli prince zářil Pavel Trávníček. Jaké pohádky převládaly v jeho dětství?

Pohádce Tři oříšky pro Popelku bude příští rok 50 let. Vznikla v koprodukci s Německem a v obou zemí se chystá spoustu akcí, na které se Pavel Trávníček velmi těší. „Původně se pohádka měla natáčet v létě, ale ta předvýroba se nestihla. Tak se dumalo, a pak někdo řekl tu geniální větu, že to natočíme v zimě,“ vzpomíná na zásadní rozhodnutí pohádkový princ.

Zrozen pro role princů

Herci byly role princů dány do vínku. K vánoční klasice patří i Třetí princ, kde se objevil v dvojroli – zahrál si prince bratry-dvojčata. A opět s Libuší Šafránkovou. Natáčelo se mimo jiné v Adršpašskoteplických skalách, kde některé scény působí nebezpečně. „My jsme to zvládli sami bez kaskadéra, i Líba. Až na jedno místo, to za nás jezdil dublér. No, byli jsme stateční.“

Nahraný nebyl ani pád při chytání zbloudilého jehněte. „To byla pověstná scéna. Kameraman říkal, že pohled do těch vysokých skal bude nádhernej záběr. A já se tenkrát nebál ničeho, že. Když jsem ale byl nahoře, tak ten pohled dolů byl daleko horší než obráceně. Nakonec jsem s tou ovečkou opravdu udělal salto a roztrhl filmové kalhoty. Takže se to natočilo na první dobrou,“ vzpomíná.

Pavel Trávníček

Z dětství mu utkvěly v mysli spíš čtené pohádky. „Měl jsem babičku, která je četla. Po letech jsem zjistil, jaké jsou babičky úžasný vynález,“ vzdává hold všem babičkám.

Vánoční tradice tehdy a dnes

Vánoce u Trávníčků se nesly v hudebním duchu. „My byli hudební rodina a vždycky před štědrovečerní večeří jsme hráli koledy. Sestra uměla na flétnu, táta na housle, já na piano, maminka poslouchala a hodnotila naše výkony. Na stromeček jsme dávali opravdové svíčky, které se připínaly jen takovou žabičkou.“

V porovnání s dnešními svátky vnímá, že jeho dětské Vánoce byly daleko obyčejnější. „Nám se moc líbilo pouštět v lavoru s vodou skořápky vlašských ořechů se svíčkama. Nebo jsme měli dva pomeranče, tenkrát vzácnost, a my se se sestrou hádali, čí bude ten větší,“ vzpomíná s úsměvem. Díky malému synovi Maxmiliánovi si Vánoce užívá pořád. „Člověk si s tím malým opravdu nějak prodlouží mládí. Už třeba jenom tak, že ucítím nějakou vůni, která mi určitý moment připomene.“

Alex Mynářová a Pavel Trávníček

Kde se naučil jezdit na koni? Jak se mu natáčelo pod taktovkou Václava Vorlíčka a kde si ho režisér vyhlédl? Co prozradil o geniální scéně s princeznou Droběnou v podání Heleny Růžičkové? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio