Pavel Zeman: Můj nástupce by měl být apolitický, jako jsem byl já. Z vlády mě nikdo o názor nežádal

Přesně tři týdny a jeden den zbývají Pavlu Zemanovi ve funkci nejvyššího státního zástupce. Tuší kdo a kdy ho nahradí? Vyčítají mu kolegové, že nevydržel ve funkci alespoň do voleb? A může jeho odchod ovlivnit další průběh některých sledovaných kauz, jako je například Čapí hnízdo? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl odcházející Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Tušíte kdy a kdo nastoupí do funkce nejvyššího státního zástupce po vás?

To skutečně netuším. Vím, že běhá spousta jmen, ale skutečně nevím, k jakému se nakonec přikloní paní ministryně spravedlnosti a koho jmenuje vláda. Beru to tak, že je to v podstatě dělená působnost paní ministryně a vlády. Já do toho nemám co mluvit. Pokud by někdo stál o můj názor, tak mu ho řeknu. Teď k tomu ale můžu akorát říct, že bych byl rád, aby byla zachována kontinuita v tom, co jsem dělal, aby veřejná žaloba měla důvěru veřejnosti a aby kráčela kupředu. Z toho hlediska bych byl také rád, aby ta kontinuita byla zachována tím, že to bude někdo zevnitř soustavy.

Čtěte také

Vy jste říkal, že kdyby někdo stál o váš názor, rád mu ho řeknete. Chápu správně, že zatím paní ministryně o váš názor nestála?

Zatím jsme se na toto téma nebavili.

Někoho z vlády váš názor zajímal?

Já se domnívám, že ne. Nevím o tom.

A z opozičních politiků?

Ne, nebavil jsem se s nikým.

Očekáváte, že váš nástupce bude jmenován k prvnímu červenci?

Bylo by velice dobře, aby mohl vykonávat dál působnost nejvyššího státního zástupce. Myslím si, že z mé strany bylo velice férové, že jsem dal rezignaci vědět šest neděl dopředu. Vláda má šest týdnů na to, aby rozhodla o mém nástupci.

Na podzim nás čekají volby. Nebylo by rozumnější nechat to jmenování až po volbách?

Nedomnívám se. Je to tak významná pozice, že by měla být obsazená. Koneckonců pokud se někdo bude chtít domlouvat, tak se může domlouvat i v rámci všech parlamentních stran. Když se takhle už bavíme, myslím si, že by bylo ideální, aby ten, kdo nastoupí po mě, byl apolitický, jako jsem byl já a v tom případě si myslím, že je to velmi jednoduchá volba.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.