Péče o oblíbené orchideje phalaenopsis

22. listopad 2014

Určitě i vy je máte doma, jste okouzleni jejich krásou, hýčkáte je a chlubíte se jimi. A možná si občas položíte otázku, zda péče, kterou jim poskytujete, je správná? Anebo jste začátečníci, po odkvětu vám z rostlin „trčí“ jen holé šlahouny a vy se bojíte, že jste udělali něco špatně?

Jak pečovat o orchideje phalaenopsis nám poradila Zdena Němcová, vedoucí skleníku Areálu Západ Botanické zahrady v Praze Troji a Tomáš Procházka, kurátor skleníkových expozic Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze Na Slupi.

Této rostlině se nejlépe daří na východním okně (případně ještě západním). Pěstujeme ji ve speciálním vzdušném substrátu (kůra). Lze ho dokoupit.

Je nutné, aby orchidej zůstala v průhledném květináči, ve kterém jsme si ji přinesli domů? Nebo ji můžeme umístit do ozdobného svrchního obalu? Byly vypracovány odborné studie, které zjistily, že světlo (na rozdíl od vzduchu) nemusí mít přístup ke kořenům. Jednoduchý vhled ke kořenům přes průhlednou stěnu květináče je ale praktický při zalévání. Pokud jsou kořeny zelené, rostlina je zalitá dostatečně. Pokud bělají, zaléváme znovu.

Průhledný květináč má praktický význam, vidíme barvu kořenů a usoudíme, zda je třeba rostlinu zalít

Někteří lidé doporučují jednou za čas květináč na nějakou dobu ponořit do vody, nechat okapat a poté delší dobu nezalévat. K tomuto způsobu zavlažování orchidejí se odborníci nepřiklánějí. Pro rostlinu příznivější je zalévat klasicky vrchem, odstátou nebo dešťovou vodou, nechat vodu důkladně protéct substrátem, vylít přebytečnou vodu z mističky a substrát nechat prosychat.

Odkvetlý šlahoun zežloutne, zhnědne a my ho odstraníme

Orchideje přihnojujeme pravidelně, podporujeme tím kvetení, v zimních měsících hnojení omezíme.

Co s odkvetlým šlahounem?

Můžeme ho ustřihnout až u báze, rostlina pak vytvoří nový kompaktní, od začátku květy pokrytý šlahoun. Druhou možností je výhon ponechat, stává se, že z míst, kde je na stvolu šupina, vyrazí nový květní šlahoun nebo odnož. Pak může rostlina z jednoho šlahounu kvést třeba celý rok. V tomto případě bývá ale květenství nepravidelně větvené a květů je méně.

A co škůdci?

Z obchodu si společně s rostlinou můžeme nejčastěji přinést červce, to je taková bílá vatovitá potvůrka. Boj s ní není jednoduchý, ale ve vašem oblíbeném zahradnictví vám snad poradí, co by mohlo proti červci zafungovat.

Spustit audio