Péče o seniory má své zásady, které je nutné dodržovat celoročně. V létě jsou navíc nutností

29. srpen 2018

Počet seniorů v naší republice narůstá a s tím i počet rodin, kteří se sami starají o své staré rodiče. Potřeby seniorů jsou samozřejmě individuální, ale péče má zároveň některá všeobecná pravidla. Mezi ně patří především dobrá hydratace. Během letních měsíců je také nutné vyvarovat se přehřátí organismu, dodržovat medikamentaci, doplňovat ionty a jíst lehkou pestrou stravu.

Jaké zásady dodržovat radí MUDr. Petr Grenar

Dobrá hydratace je důležitá po celý rok, jak ale ohlídat seniora?

V létě je nutné si uvědomit zásadní věc. Máme výrazné ztráty tekutin potem a dechem a tyto ztráty musíme nějak dorovnat. Zároveň je stálý problém, že senioři často ztrácí pocit žízně, i když už nastupuje dehydratace. Podstatné je připravit dostatek nápojů na celý den. Ideální je na celý den naplnit vhodnými nápoji nějaké praktické nádoby. Večer zkontrolujeme, jestli došlo ke spotřebování tekutin. Nesmíme zapomínat, že v letních měsících by příjem měl být o 1,5 a 2 l vyšší. Pití navíc musí být pravidelné a je nutné také doplňovat ionty, ať už popíjením vhodných minerálek nebo iontových nápojů. Příjem i výdej musí být v rovnováze. Seniory sám pozná, že je dobře hydratován, když chodí pravidelně močit. Ale pozor, je to individuální!  Senioři, kteří mají snížené kognitivní funkce, to už nepoznají. Pak je kontrola na pečovateli, ať už je jím profesionál nebo rodinný příslušník.

Nedodržování medikamentace může zhoršit stav a výjimkou není nutná hospitalizace

Medikamentace seniorů je někdy značně složitá. Ideální je mít na celý den precizní rozpis, který dodržujeme. Hlavně v létě a vždy, když nás v péči někdo zastupuje, je nutné na pravidelné medikamenty nezapomínat a být v tomto ohledu pečlivý.  Často dojde k zhoršení stavu právě po dovolených, kdy jsou zástupné péče a nebyla dodržovaná pravidelnost léčiva. Je nutné toto ohlídat kdykoliv nás v péči někdo zastupuje. Musíme dbát, aby se senior z důvodu nepravidelného podávání léků nedostal do nestability, která mnohdy končí i hospitalizací. Kdykoliv péči přebírá někdo jiný, je nutné mu předat přesný rozpis léků a po návratu zkontrolovat, že vše bylo řádně užíváno.

Léky ano, ale lékem je už samotná strava…

Ideální stravování je vždy aspoň 5 menších jídel za den. Což neznamená, že se budeme přejídat…Naopak. V teple klesá nejen pocit žízně, ale i pocit hladu. Je nutné tento pocit vyslyšet a zbytečně se nepřejídat. Takže obzvláště v letních měsících platí, že jíme lehká a lehce stravitelná jídla. Jíme spíše v menších dávkách a hlavně stravu, která je bohatá na minerály a ionty a je hlavně pestrá. 

 

Spustit audio