Pečená brambora s liškami na bramborové kaši nadchla herce a rybáře Rudolfa Hrušínského ml.

Krásné setkání se odehrálo tentokrát v Pochoutkách na talíři s hercem a nadšeným rybářem Rudolfem Hrušínským ml. Přijal pozvání do slavné restaurace U Malířů 1543, kde jsme se naučili připravovat takovou moderní verzi české klasiky od šéfkuchaře Miroslava Doležala. Ochutnali jsme pečenou bramboru v popelu na pěně z bramborové kaše s nakládanými houbami a vejcem.

Pečené brambory s pěnou z bramborové kaše a houbami

Ingredience na 4 porce:

800 g brambor

100 g lišek (nakládaných hub)

2 vařené žloutky

10 g lanýže (nemusí být)

200 ml smetany ke šlehání

2 špetky cukru

2 špetky soli

bylinky

Postup:

Na bramborovou pěnu z kaše si nejdříve uvaříme brambory a připravíme klasickou bramborovou kaši, kterou rozředíme smetanou a rozšťoucháme do konzistence hustší omáčky.

Pak bramborovou kaši propasírujeme přes síto a znova přecedíme přes jemné sítko, aby v kaši nezůstaly žádné drobné kousky.

Nakonec ji vložíme do sifonové lahve. Kaše by měla být jen do poloviny obsahu lahve. Pak na talíř stříkáme pěnu z lahve a na ni posléze posadíme pečenou bramboru.

Pečené brambory připravíme tak, že ve slupce předvaříme brambory (odrůdu grenaille – drobnější) 5 minut ve slané vodě. Do kastrolu nebo pekáče dáme žhavé dřevěné uhlí, položíme na ně předvařené brambory, zakryjeme alobalem a dáme péct do trouby.

Nebo můžeme brambory udělat na grilu, případně je vložit do čerstvě vyhaslého ohniště.

Servírujeme tak, že na talíř nastříkáme kaši, doprostřed dáme nakládané lišky (nebo jiné houby), k tomu přidáme pečenou bramboru, nastrouháme žloutek, přidáme bylinky (kopr apod.) a navrch postrouháme lanýžem.

Miroslav Doležal

Miroslav pochází ze Zlína, kde také studoval a sbíral první kuchařské dovednosti. Odtamtud se dostal k práci ve vyhlášeném hotelu a restauraci Augustiánský dům. Poté měl možnost cestovat a poznávat i jiné světové kuchyně. Rád vzpomíná na svou cestu do Singapuru, kde měl možnost vařit pro vyslanectví. Mezi jeho nejoblíbenější kuchyně ale stále patří ta česká, kterou rád kombinuje s francouzskou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.