Pečuji o něco, co tady přetrvává staletí, říká kastelán zámku Březnice Robert Barták

17. červen 2022

V Březnici na Příbramsku stávala původně gotická tvrz, kterou Jiří Lokšan z Lokšan v polovině 16. století přestavěl na pohodlný renesanční zámek. Malebnou památku, včetně její úchvatné výjimečné knihovny, i své povolání představuje kastelán zámku Robert Barták.

Robert Barták je původní profesí stavební inženýr, funkci kastelána však vykonává už 27 let. „Vystudoval jsem stavební fakultu a ke kastelánství jsem se dostal relativně brzy po škole. V roce 1994 jsem absolvoval konkurz na místo kastelána na Státním zámku Březnice a od února 1995 jím jsem.“

Od stejné doby se Robert Barták věnuje aktivně také svému koníčku, kterým je amatérské divadlo. Společně s přáteli založili počátkem devadesátých let Březnický a Rožmitálský divadelní spolek. Jeho blízký vztah ke kulturním zážitkům je znát i na zámku. „V rámci své profese funkce kastelána také organizuji na státním zámku v Březnici pravidelné cykly vážné hudby a koncerty, a to i hudby dalších žánrů. Takže k hudbě jako takové mám také blízko.“

Práce jako koníček

Robert Barták

Největším koníčkem je však pro Roberta Bartáka práce kastelána. „Ono je to trochu klišé, ale od prvopočátku se mi zdálo, a zdá i nyní, že tahle práce má smysl. Člověk pečuje o něco, co tady přetrvává staletí a pravděpodobně přetrvávat bude. Je to součástí národního kulturního dědictví a naší historie. Člověk se stará o majetek, nesmírné bohatství a cennosti a také pomáhá šířit kulturní povědomí a vzdělanost v našem národě,“ vyznává se z lásky ke své profesi.

Březnici kastelán popisuje jako velmi malebný a půvabný zámek, jehož vizuální příjemnost vychází z přestavby v době renesance. „Byla to taková zásadní historická epocha, která vtiskla březnickém zámku ráz a jeho podobu, která se zachovala až do dnešních dnů.“

Zámecké unikáty

Zámek je veřejnosti přístupný prakticky celý. „Máme zde tři základní návštěvní okruhy. První jsou zámecké interiéry. Je to takový ten běžný, nejnavštěvovanější, základní okruh. Druhý se tematicky vymezuje k zámeckým a historickým zbraním, které uchovává březnický zámek a třetím základním okruhem je zámecká kaple,“ popisuje Robert Barták a přidává ještě novinku: „V loňském roce jsme otevřeli nový interaktivní a audiovizuální renesanční okruh, kde jsme využili mnoho moderních prvků.

Malebnost zámku doplňuje jeho anglický park s rozlohou kolem 20 hektarů. Je v něm i několik úplně atypických a jedinečných stromů, které byly zasazeny zhruba před 300 lety.

Čtěte také

Největším unikátem zámku je tzv. Lokšanská knihovna, nejstarší zámecký knihovní sál v Česku. „Je to renesanční prostor, který je výjimečný především tím, že se zachoval v autentické podobě z roku 1558, kdy byl vystavěn. Je to nejcennější interiér březnického zámku,“ přibližuje kastelán.

Čím ještě je Lokšanská knihovna tak výjimečná? Které místo má Robert Barták na zámku Březnice nejraději? A co zajímavého k vidění nabízí blízké okolí zámku? To vše si můžete poslechnout v záznamu celého pořadu.

Spustit audio