Peněžní transakce nebo nákup zboží po telefonu: Podvodník je každý, kdo se vás k tomu snaží dotlačit

20. listopad 2023

Najednou vám zazvoní telefon. Když ho zvednete, ozve se bankéř, že by si chtěl ověřit vaši žádost o půjčku. Vy jste žádnou nechtěli. On se zarazí a upozorní vás, že se někdo může snažit vás okrást a začne vás přepojovat na bezpečnostní oddělení banky. Vy jste nervózní, začínáte mít strach o své peníze. Netušíte, že právě teď vás začíná útočník pomalu manipulovat a vše na vás od prvního momentu nastražil. A hrozí vám statisícové škody. Poslechněte si pořad Antivirus!

Čtěte také

Falešní bankéři obecně vždy zavolají, straší, že můžete přijít o peníze, přepojují si vás mezi sebou a nakonec vás donutí buď vaše peníze někam poslat, nebo je vložit do bankomatu na kryptoměny.

„Někdy zneužívají jméno Ministerstva práce a sociálních věcí, zkouší zneužívat i jméno českého kyberúřadu. Metody jsou opravdu různé,“ přibližuje Jana Magdoňová.

Útočníci jsou opravdu velmi zdatní manipulátoři. Umí si o vás zjistit detaily nebo je z vás vytáhnout, aniž byste si to uvědomili a pak je použít a tím zvýšit svoji důvěryhodnost. „Obětí se může stát kdokoli. Jsou to senioři, mladí lidé, ve středním věku, vysokoškoláci, středoškoláci, lidé, kteří pracují v bance,“ dodává Jan Cibulka.

Organizovaný gang na Vysočině

Minulý týden policie na Vysočině ohlásila, že zadržela členy organizované skupiny, kteří se vydávali za falešné bankéře.

„Tahle organizovaná skupina Čechů i cizinců okradla lidi o 200 milionů korun, policie musela na jejich dopadení spolupracovat i s Ukrajinou nebo Europolem. To ale neznamená, že teď tyto podvody ustanou, na Česko zaměřených skupin je víc,“ varuje Magdoňová.

Nezapomínejte, že nemáte povinnost se s nikým bavit po telefonu, a to ani s úřady. Nepříjemný telefonát prostě položte.

Falešní bankéři nově začali využívat automatické volání robotem, kdy oběť automat upozorní, že je potřeba si zabezpečit účet. Když na to člověk zareaguje, tak už mu pak zavolá reálný falešný bankéř a začne ho dál manipulovat.

„Také začínají kombinovat podvodné sms a volání, nebo přesvědčují oběť, aby jim dala vzdálený přístup do počítače a internetového bankovnictví. Umí být opravdu velmi vynalézaví.“

Seniorku okradli o miliony

V poslední době například okradli seniorku z Prahy o skoro pět a půl milionu korun. Jsou to často peníze, které oběť ani nemá, ale zmanipulují ji tak, že si ještě další peníze půjčí. Nebo když jim oběť dá přístup do internetového bankovnictví, tak si zločinci na její jméno půjčí sami.

Banka po vás nikdy nebude chtít ani přístup do vašeho vlastního internetového bankovnictví: z logiky věci už tam sama přístup má. Každý, kdo si o něco takového řekne, je podvodník.

„Policie řeší přes 300 případů, průměrná škoda na oběť je 300 tisíc korun – nejsou to žádné malé částky,“ upozorňuje Magdoňová.

Jak se bránit?

„Nikdy neřešte finanční věci po telefonu s někým, kdo vám zavolal, ať už jde o výhodné nabídky investic, nabídky od mobilních operátorů, nebo hovory z banky. Pokud od takových subjektů sami něco potřebujete, tak jim zavolejte vy, a to na číslo, které si najdete na jejich webu,“ doporučuje Cibulka.

Čtěte také

To samé platí i o policii – pokud vám někdo bude tvrdit, že je od policie, tak to rovnou položte a volejte 158. Tam máte jistotu, že to zvednou opravdoví policisté a pomůžou vám.

„Podvodník je každý, kdo se vás snaží po telefonu dotlačit k nějaké finanční transakci nebo k nákupu zboží. Nezapomínejte, že nemáte povinnost se s nikým bavit po telefonu, a to ani s úřady. Jakmile vám hovor bude nepříjemný, telefon jednoduše položte,“ uzavírá Cibulka.

Spustit audio

Související