Pepřenky hnědé podle knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením nahlížíme do kořenek v městských kuchyních a nacházíme tam různé exotické koření. Například kardamom využijeme při přípravě pepřenek.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Uvař sirup z 1 kg cukru a ½ l vody, seber pěnu a dej ho trochu vychladnout. Pak vezmi 1 a 1/2 kg mouky, 12 dkg převařeného másla, 12 dkg čerstvého másla, 1/4 kg cukru, 2 vejce, 3 g práškovitého amoniaku, 4 g hřebíčku a 4 g jemně tlučeného kardamomu a propracuj vše se sirupem. Těsto postav nejméně na 8 dní do nepříliš teplé místnosti.

Pak z toho udělej kuličky jako vlašský ořech veliké, polož je na máslem pomazaný plech a pec je v teplé troubě asi 1/4 hodiny pozorně. Mohou se několik týdnů i měsíců udělat do zásoby.