Pergnerová: Z čágo belo jsem chtěla záhy ukročit někam, kde je ta vážnější Tereza

27. leden 2022

„Už po několika měsících, kdy se začalo vysílat Eso, jsem cítila, že se nedějí úplně šťastné věci pro mou duši. Snažila jsem se to nějak pro sebe pojmenovávat, co se ve mně odehrává. A trošku jsem tomu úspěchu nerozuměla – tomu, jak jsem byla vystavena na podstavec a pro některé jsem byla až nedotknutelná, přitom sama jsem se tak nikdy necítila,“ popisuje Tereza Pergnerová své televizní začátky.

„Byla jsem obyčejná mladá holka. A ani to řemeslo jsem v ruce pořádně nedržela. A s tím se opravdu strašně špatně dospívá,“ dodává v pořadu Hovory. Pergnerové bylo tehdy kolem 20 let, sláva jí vzala svobodu a stvořila postavu, kterou lidé znali a chtěli.

Nikdy jsem nebyla rozesmáté dítě, ale byla jsem hloubátor.
Tereza Pergnerová

„Velmi záhy jsem začala mít potřebu dělat úkroky – to znamená z ,čágo belo‘ ukročit někam, kde je ta vážnější Tereza. Nikdy jsem nebyla rozesmáté dítě, ale měla jsem ohromnou energii. Byla jsem takový ,hloubátor‘.

Čtěte také

Ve 13 letech jsem psala knížku Kniha otřesů aneb Otřesná kniha, kde jsem se vypisovala ze svých vzdorů. Vůči světu, vůči tomu, jak vidím dospělé apod. Toto jsem pak potřebovala někam zasunout a říct: Toto jsem také já. Snažila jsem se zvážnět v okamžicích, kdy se to nehodilo. Dokonce jsem jednou byla vypískána, protože jsem takto zvážněla,“ vysvětluje.

Hitparádu Eso Pergnerová moderovala z dnešního pohledu jen chvíli. „Po čtyřech letech jsem cítila, že potřebuji jít někam jinam. Někam dál, a i za tu cenu, že všechno opustím.“

Fajn trampolína

„Já jsem na tom nelpěla. Pochopila jsem to jako fajn trampolínu. Taky jsem měla ráda vztah, který mám s lidmi, s fanoušky, ale chtěla jsem pokračovat někam dál,“ popisuje práci moderátorky. 

Hitparádu vydávalo i hudební nakladatelství. „Často jsem říkávala, že nejsem dýdžejka, ale věšák na muziku. Tam někde mezi těmi písněmi se nacházím i já. Tam někde je část mého já,“ vysvětluje Pergnerová.

Byla jsem ráda, že jsem vyšla z léčebny a že abstinuji.
Tereza Pergnerová

Pak přišla druhá kariéra na soukromém rádiu Frekvence 1.

„Popravdě – vůbec jsem nedoufala, že bych ještě v této branži mohla něco vykonat. Protože všechny okolnosti byly tehdy tak nastavené, že jsem vůbec byla ráda, že jsem vyšla z léčebny a že abstinuji,“ přiznává otevřeně.

Čtěte také

Když pak z rádia zavolali, byla nesmírně ráda.

„Začala jsem si uvědomovat, že jsem možná nepřišla o to, co mám tolik ráda, a to je tato profese. A že ji dost možná, a už v tomto jiném starším věku uchopím jinak.“

Vzápětí přišla nabídka moderovat reality show.

„Strašně mě to bavilo. Asi právě proto, že jsem uvnitř sebe cítila ohromnou nejistotu. Ještě jsem byla holátko vytržené z komunity. Z čerstvě, a zatím tedy úspěšně zvládnuté závislosti. A najednou takto velká práce,“ popisuje.

Moderátorka reality show VyVolení Tereza Pergnerová

„Mé vnitřní nastavení ale bylo: ,Nepokaz to, prosím tě‘. Tehdy jsem měla ohromně bezvadný tým lidí, kteří se mnou spolupracovali a podporovali mě. Protože jestli jsem si v ESU nevěřila, tak ve VyVolených jsem si nevěřila vůbec. Stavěla jsem se opravdu úplně od základů znovu,“ uzavírá.

Celý rozhovor Hovory Vlastimila Ježka najdete v audiozáznamu. Dozvíte se, proč se Tereza Pergnerová vrhla na práci v nadaci a komu pomáhá.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související