Perlou Vlašimi je zámecký park s pseudogotickými branami. V zámku sídlí Muzeum Podblanicka

10. listopad 2023

Vlašim je město na Benešovsku, které leží na dohled bájné hory Blaníku. Může se pochlubit rozlehlým zámkem a překrásným zámeckým parkem plným soch a pozoruhodných staveb. Kromě toho můžete ve Vlašimi navštívit i paraZOO pro handicapovaná zvířata. Anebo se vydat do nedalekých Krasovic a nahlédnout do Domu přírody Blaníku. Všemi zmíněnými místy nás provedl historik a ředitel Muzea Podblanicka Radovan Cáder.

Vlašimský zámek stojí na místě původního gotické hradu. Za dobu své existence vystřídal řadu majitelů, kteří ho postupně přebudovali na reprezentativní zámecké sídlo. Svoji současnou podobu získal v polovině 19. století, kdy byl v držení významného šlechtického rodu knížat z Auerspergu.

Dnes je zámek v majetku města Vlašimi a sdílí v něm dvě instituce. Střední zemědělská škola a Muzeum Podblanicka. „Klasické prohlídkové trasy tam nemáme, ale připravená je řada expozic a výstav. Expozice nazvaná S přesnou muškou je věnovaná vývoji palných zbraní. Pak tam máme část o dějinách vlašimského hradu a zámku i dějinách vlašimského parku. A expozice Auerspergové představuje poslední šlechtický rod, který zámek vlastnil do roku 1945. Ta je trochu laděná do toho zámeckého stylu,“ usmívá se ředitel muzea.

Zámek si přitom návštěvníci mohou projít doslova od střechy až po sklep. Mohou vystoupat do zámecké věže, odkud je krásný výhled na město z ptačí perspektivy, a mohou zavítat i do zámeckého sklepení a zejména v létě na vlastní kůži poznat, jaké to je, když je zima jako v ledárně.

Brány jako galerie i restaurace

Vlašim se kromě zámku může pochlubit i nádherným zámeckým parkem o velikosti přibližně 75 hektarů. Protéká jím řeka Blanice. K té byl navíc paralelně vytvořen tak zvaný mlýnský náhon. A narazit je tu možné i na tůně, které slouží zejména zvířecím obyvatelům parku.

Radovan Cáder

Největší zajímavostí jsou ovšem pozoruhodné stavby. Nejznámější z nich je Čínský pavilon, který je velmi krásný a svým způsobem i poměrně unikátní. „Potom je tam tak zvaný Starý hrad, což je jakási napodobenina gotického sídla na strmé skále nad řekou. A je tam zachovaný i pozůstatek Benátské studánky, která byla postavena také v tom pseudogotickém stylu, ale z té už se dochovalo pouze torzo,“ popisuje Radovan Cáder.

Opravdovým unikátem jsou tři pseudogotické brány. Nejstarší a nejznámější je Vlašimská brána z roku 1846, která je zároveň i jedním ze symbolů města. V 50. letech 19. století k ní pak přibyly další dvě brány. Znosimská a Domašínská. Všechny tři slouží jako vstup do zámeckého parku. „Ve Vlašimské bráně sídlí navíc Podblanická galerie, takže si tam můžete prohlédnout obrazy. Ve zbývajících dvou jsou pak občerstvení pro návštěvníky.“

Zachráněná zvířata můžete adoptovat

Ve Vlašimi se můžete zastavit také v paraZOO, která funguje od roku 2012 a navazuje na činnost záchranné stanice. „Jsou tam zvířata, která jsou nějakým způsobem handicapovaná, tedy tělesně, anebo jsou už natolik sžitá s člověkem, že je nebylo možné vrátit zpátky do volné přírody. Největším lákadlem jsou pro návštěvníky vydry,“ říká Radovan Cáder. ParaZOO pořádá i řadu akcí, jako komentované prohlídky či krmení zvířat. A kdo chce, může některého z místních chovanců i adoptovat.

Kam se vydat na procházku v okolí Vlašimi a co zajímavého uvidíte v Domě přírody Blaníku v nedalekých Krasovicích, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio