Permakulturní hospodářství drážďanských zemědělců u Litoměřic. Medailonek Karla Düsterberga

12. květen 2023

Dva zemědělci z Drážďan založili u Litoměřic permakulturní hospodářství. Rozhovor se se Sibillou Vege z Lotyšska. Zakladatel mezinárodní potravinářské firmy Apetito Karl Düsterberg se narodil v Kravařích.

Richard Šulko pobýval minulý týden v Bavorsku, na mediálním semináři, který bavorský rozhlas uspořádal pro příslušníky německé menšiny z různých evropských zemí.

V rámci pobytu kromě jiného natočil rozhovor s jednou z účastnic, Sibillou Vege z Lotyšska, který magazín Sousedé přináší.

Sousedé zavítají také do obce Dřemčice u Litoměřic, kde provozují Daniel Wetzler a Markus Stopfer z Drážďan permakulturní zahradu. Náš kolega z partnerské stanice MDR 1 si s nimi povídal o pravidlech permakulturního pěstování a o tom, co všechno mají dva němečtí zemědělci na svém českém statku v plánu.

Výročí týdne bude tentokrát patřit rodákovi z Hlučínska – Karlu Düsterbergovi, který se narodil 7. května 1917 se v Kravařích/Deutsch-Krawarn.

Za války upadl do amerického zajetí. Po propuštění se usadil ve vestfálském městě Rhein, kde rozjel podnikání. Nejprve rozvážel zeleninu a ovoce a pak se pustil do výroby mražených jídel.

Vybudoval velký mezinárodní podnik, který jako první přinesl na západoněmecký trh termín catering a také začal ve spolupráci s Červeným křížem jako první nabízet rozvoz hotových jídel pro seniory. Karl Düsterberg prostřednictvím nadace také podporoval vzdělávání a vědecký výzkum v oblasti výživy a potravinářství. Zemřel v roce 2014 ve věku 97 let.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio