PERSEUS

17. prosinec 2002

V létě těsně před povodněmi jsem tu říkal, že letní noci bývají velmi vhodné k pozorování hvězd a začal jsem vyprávět o jazykovém zákulisí názvů souhvězdí a hvězd. Od té doby čas od času do astronomického názvosloví, odborně řečeno do astronomie, zabrousím, ale protože také dlouhé zimní noci jsou pro amatérskou astronomii jako stvořené - zimní obloha je totiž tmavší, a hvězdy tudíž zářivější - věnuji teď tuto rubriku až skoro do konce roku hvězdám.

Dnes jednomu ze souhvězdí, která jsou v těchto týdnech velmi dobře viditelná, souhvězdí Perseus. Tuto skupinu hvězd takto oficiálně pojmenoval už starověký astronom a básník Aratos, který žil kolem roku 300 před Kristem.

Perseus je řecký mytologický hrdina, syn nejvyššího boha Dia a jedné z jeho milenek Danay, což byla dívka velmi hlídaná Její otec totiž věděl z jednoho proroctví, že zahyne rukou svého vnuka. Zeus se musel proměnit ve zlatý déšť, aby k Danaé pronikl a zplodil s ní Persea. Mimochodem - přestože dědeček Akrisios celý život dělal všechno možné, aby se ochránil, Perseus ho nakonec nešťastnou náhodou při sportovních hrách skutečně zabil diskem.

Michal Novotný

Perseus ale jinak celý život dělal jen dobro, vědci si všimli, že je to jediný řecký hrdina, který nemá ani jednu špatnou vlastnost. Za jaký konkrétní hrdinský čin se Perseus dostal na oblohu, není známo. Asi jaksi za všechny dohromady. Jisté je, že na nočním nebi je spolu s manželkou Andromedou, ženou, kterou si řecký hrdina opravdu zasloužil. Andromeda byla dcera etiopského krále a byla odsouzena k tomu, aby celý život stála přikována ke skále u moře, a tím vykoupila vlast od mořské obludy. Perseus slíbil, že když Andromedu dostane za ženu, obludu zabije. Což se za dramatických okolností skutečně stalo. Tato mořská obluda nebyla jediná příšera, kterou Perseus připravil o život. Známější je Medusa, jejíž odseknutou hlavu hrdina neustále nosil při sobě a používal ji při svých nesčetných bojích, konfliktech a srážkách. Občas ji vytáhl z brašny a nepřátelé děsem zkameněli. Ostatně ta hlava Medúsy je s Perseem pořád, dosud ji můžeme vidět - aniž zkameníme - na noční obloze.

Ale o tom podrobněji zítra. Dnes jen dodám, že mořští rychle plující živočichové s rosolovitým oporným zvonem se jmenují medúzy podle té starověké příšery.

Vysílá se v úterý 17.12.

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.