Pestrobarevný svět zvířecího sexu

7. listopad 2008

V sexu má svůj původ mnoho krásných a zajímavých věcí v přírodě, sex zaplavil živou přírodu barvami, vůněmi, zvuky i rituály. Bez něj bychom si neužívali pohled na pestrobarevné ptáky, krásné motýly či brouky, hrdou hřívu lvů nebo majestátní paroží jelenů.

Chyběl by zpěv ptáků, cikád či cvrčků, řev pralesních opic i tajemné velrybí písně. Samci by rytířsky nebojovali o samice, a ty by naopak neházely symbolický kapesníček těm nejudatnějším z rytířů. Sex má ovšem i odvrácenou stránku - samci jsou schopni se navzájem pozabíjet, zotročovat samice ve svých harémech či zabíjet čerstvě narozená mláďata.

Ani samice ovšem nezůstávají v nefér chování pozadu. Ve jménu boje o nejlepší partnery nebo o nejvýhodnější pozici pro svého potomka své partnery často rafinovaně podvádějí a při bojích o moc ve skupině proti nim kují nejrůznější zákulisní pikle.



Boj samců

Svět sexu však není chaotický, má svá jasná, i když skrytá pravidla. Například samičky mnohých živočichů nepohrdnou různými dárky, většinou v podobě potravy. U šimpanzů a řady dalších primátů je běžné, že samice se přednostně páří s těmi samci, kteří jim donesou větší sousto kaloricky vydatné potravy, zejména masa. Podobně se chovají i samci rackům podobných rybáků obecných. Samečkové nevyrazí na námluvy bez rybky v zobáku. Ještě dále došli rybáci černohřbetí, kteří samičkám natrávené ryby přímo vyvrhují do zobáku.
Mouchy kroužilky jsou zase tak dravé, že samcům hrozí nebezpečí, že je samice při námluvách prostě sežere. Samečkové tedy musejí samici přinést dar jen proto, aby je namísto pohlavního aktu neslupla. Navíc dárek rafinovaně zabalí do vláken. Rozbalování dárku samici alespoň na chvíli zabaví a sameček má tak větší šanci milostný akt přežít.

Rybáci

Milostné vztahy živočichů jsou ale podobně jako ty lidské plné nejrůznějších podvodů. Někteří samci kroužilek došli dokonce tak daleko, že namísto skutečného kousku potravy zabalí do vláken kousek listu a samici tak, jak se říká, oblafnou. Než samice dárek vybalí a podvod odhalí, sameček si, no, jak říkáme my muži, užije. Nepřipomíná vám to svět nás, jak rádi tvrdíme, inteligentních lidí?

Motýli

Převzato z pořadu 21. století, ČRo 2 - Praha.

autor: pku
Spustit audio