Pěstujeme fíkovník: Jak poznáme kdy jsou zralé a kdy je sklízet?

Fíkovníky můžeme pěstovat i u nás. Důkazem je třeba pražská Valdštejnská zahrada, kde se tyto lahodné plody pěstují už od 17. století. Potřebují ale dostatek slunce a tepla. Ideálním stanovištěm je jižní zeď domu v nejteplejších částech republiky. Plodit bude i fíkovník pěstovaný v květináči. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Fíkovník v nádobě, na zimu schovaný do haly nebo zimní zahrady, nabídl plody ke sklizni už v červnu. Z fíkovníků pěstovaných venku budeme fíky sklízet až koncem léta. Rostliny plodí na vyzrálých výhonech. Silně ořezané nasadí na fíky později, než jen probírané keře.

Rostliny plodí na vyzrálých výhonech koncem léta

Ideální by bylo, kdybychom fíky sklízeli v době, kdy je jen ‚pošimráme na bříšku‘ a ony nám spadnou do ruky. Měkké, sladké, šťavnaté. Jenže to bychom se o ně nesměli dělit s hmyzem, někde i hlodavci, a hlavně ptáky. Takže sklízíme měknoucí plody, vybarvené, v solidní chuti. Doma ještě dojdou. Pokud ovšem plody ochráníme nějakou síťkou (podobnou té na hrozny vinné révy), pak si můžeme počkat a sklidit plody plně zralé.

Ficus carica - fíkovník smokvoň můžete koupit třeba v zahradním centru

Dříve, než fíky dozrají, sklízíme i tehdy, když se blíží delší deště. Aby nám ovoce nepopraskalo, neopršelo. Ztrácí pak na chuti. Trochu časnější sklizeň umožní rostlině věnovat se ovoci dalšímu, plodů tak dozraje více.

Fíkovník v sezoně přivítá přihnojení hnojivy draselnými, popřípadě komplexními, typu plod a květ.“

Spustit audio

Související