Pěstujeme maliníky. Plody mohou mít až 10 gramů a barvu od žluté po černou

22. červenec 2022

Které maliníky plodí ve stejném roce, ve kterém jsme je na jaře vysadili? A které lze pěstovat i na balkóně? To nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Jednou plodící maliníky kvetou a plodí v plném létě, jeden rok vyrostou, a druhý kvetou a plodí. Na plody si tedy musíme počkat až do dalšího roku po vysazení. Maliny remontantní plodí ve stejném roce, ve kterém jsme je vysadili. Obyčejně začínají kvést v srpnu, plodí až do prvních větších mrazíků.

Remontantním malinám se také říká maliny pro pohodlné či líné pěstitele. Stačí je na jaře sestřihnout tak 2 až 3 centimetry nad zemí. A to je téměř vše. Ale i u nich platí, když se staráme, máme. Nezalité, nehnojené maliny jsou drobné, s nízkým výnosem.

Malina Cumberland, zrající

Když přes zimu výhony nezmrznou a neseřízneme je, zaplodí ještě následující léto. Ale tím se snižuje výnos na nových výhonech. Necháme-li růst staré výhony vedle nových, konkurují si ve všem, ubírají si světlo, teplo, vodu, živiny. Výnos bude v součtu stejný, jako když porost na jaře celý seřízneme.

Maliny remontantní můžeme pěstovat i na balkoně. Jen k nim musí mít přístup hmyz, aby květy opylil.

Jednou plodící maliníky

Vedle v létě plodících výhonů narůstají nové, které budou plodit příští rok. Ty nové nenecháme všechny, rozumné je, aby v průměru záhonu, místa výsadby, byly od sebe asi 10 centimetrů. Silnější a dobře narostlé výhony dají lepší sklizeň než houští krátkých výhonů. Vysoké pruty krátíme. Odrůdy, které narůstají do 180 cm, zkrátíme na 150 cm, ty vyšší upravujeme tak, abychom na sklizeň dobře dosáhli.

Výhony krátíme a redukujeme jejich počet

Výhony ve druhém roce dřevnatí a při ohýbání menšími postavami se mohou lámat. Po zakrácení se dost často probudí očka pod řezem, maliník udělá něco jako korunku. To je dobrý základ pro sklizeň v příštím roce.“

Které odrůdy mají největší plody, a jak vypadá opravdu zralá malina? Poslechněte si v reportáži.

Čtěte také

Spustit audio

Související