Pětadvacátý český babybox najdete v Nymburce

1. červen 2009

Ve středních Čechách se možná podaří zachránit další nechtěné děti. Maminky v nelehké životní situaci je budou moci odkládat do dalšího babyboxu v našem kraji. Po Kladnu, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami naleznou ode dneška anonymní pomoc také v nymburské nemocnici. U slavnostního otevření nechyběl kolega Pavel Pavlas...

V pořadí už 25. zařízení na záchranu odložených dětí otevřeli jeho zřizovatelé v pravé poledne. Stalo se tak přesně čtyři roky od otevření prvního babyboxu v Česku. Tak jako při otevírání v jiných městech ani v Nymburce nechyběla speciální slavnostní písnička. Zazpíval ji písničkář Miroslav Paleček.

S nápadem otevřít v nymburské nemocnici babybox přišel primář zdejšího gynekologického oddělení Aleš Toman. Ten před několika lety nedokázal pomoci novorozenci, kterého odložila zoufalá matka.

Nymburský babybox je v budově zdejší interny a právě její zaměstnanci pro dítě přijdou. "Aby se novorozenci do té doby nic nestalo, zajistí polstrované stěny, měkká podložka a teplota okolo 36,5 °C," upřesnil konstruktér babyboxu Michal Čumpelík.

Nymburský babybox

Nymburský babybox nebude ve středních Čechách posledním. Už 18. srpna přibude další. Duchovní otec tohoto zařízení Ludvík Hess ho otevře v Benešově a do konce roku v dalších osmi městech.

Celkově by chtěl Ludvík Hess otevřít v celé České republice 70 babyboxků, tak aby jejich počet zhruba odpovídal počtu okresů v Česku.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio