Pětiminutovému guláši rychle podlehnete. Hovězí stroganoff překvapil i Jana Kanyzu
Jestli přemýšlíte, jak oslnit návštěvu rychlým a efektním jídlem, zkuste hovězí stroganoff podle šéfkuchaře Pavla Kopičky z restaurantu Lavande. Naučila se ho i Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem, kteří si na výpomoc přizvali i herce a malíře Jana Kanyzu.
Hovězí stroganoff
500 g vyzrálého hovězího masa nakrájeného na jemné nudličky
5 žampionů
2 středně velké červené cibule
kyselé okurky
hrubozrnná a dijonská hořčice
solené kapary
1 polévková lžíce rajského protlaku
1 lžička worcestrové omáčky
zakysaná smetana
smetana (minimálně 30 % tuku)
1 dcl červeného suchého vína
kuřecí vývar
snítka tymiánu
silný masový bujón
olivový olej
hladkolistá petrželka
Postup:
V rozpáleném hrnci si na olivovém oleji orestujeme do zlatova na klínky nakrájené žampiony.
Přidáme na klínky nakrájenou červenou cibuli a na nudličky nakrájené maso. Dochutíme solí a pepřem. Maso se musí zatáhnout.
Ochutíme worcestrovou omáčkou a vše podlijeme červeným vínem, které necháme vyvařit. Přidáme rajský protlak a zarestujeme. Přidáme oba druhy hořčice a ve vlažné vodě opláchnuté solené kapary. Zarestujeme.
Vložíme na plátky nakrájené kyselé okurky a podlijeme kuřecím vývarem. Opět zarestujeme. Přidáme nasekanou hladkolistou petržel a snítku tymiánu. Dobře promícháme a necháme zredukovat.
Přilijeme masový bujón (silný vývar z kostí a kořenové zeleniny) a smetanu na vaření. Dobře provaříme. Na závěr zjemníme kysanou smetanou, případně i kostičkou másla. Promícháme a můžeme podávat.
Pavel Kopička
Šéfuje kuchyni v pražské restauraci Lavande. Jeho oblíbeným jídlem jsou těstoviny. V kuchyni se drží hesla: „Cokoliv se dělá s nadšením a pílí, dopadne určitě dobře.“ V kuchyni se snaží vytvářet jídla podobná těm, co známe z domova. Nepotřebuje k vaření konzervační látky ani jiné dochucovací prostředky, základem jeho pochoutek jsou zelenina, maso od farmářů, domácí bujón a bylinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.