Petr Arenberger: Lupénka není jen na kůži, může způsobit i infarkt

21. říjen 2013

S přednostou Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA jsme mluvili o léčbě lupénky.

Hovořili jsme o příčinách vzniku tohoto onemocnění. Věnovali jsme se problémům, které řeší lidé s lupénkou. Shrnuli jsme různé metody léčby, které pomáhají lidem s lupénkou jejich potíže zvládnout.

Lupénku má asi 2 až 5 procent populace. U nás trpí tímto kožním onemocněním 200.000 lidí. Více než 20 tisíc nemocných trpí středně těžkými až těžkými formami tohoto onemocnění.

Lidé s lupénkou si stěžují na nižší kvalitu života

Lupénka způsobuje nejen kosmetické problémy, ale zasahuje do všech oblastí života. Tito lidé mají vyšší sklon k onemocnění cév, je u nich vyšší riziko vzniku obezity, diabetu, vysokého krevního tlaku, hrozí jim vyšší riziko srdečního selhání, vzniku náhlé mozkové příhody.

Lupénka - Psoriáza

Toto onemocnění zasahuje i do psychiky pacientů a je příčinou častých depresí. Lupénka také výrazně zkracuje život. Úmrtí u těchto lidí nastává až o 4,5 roku dříve, než je tomu u ostatní populace.

Nejdražší je biologická léčba

Biologická léčba je jednou z nejmodernějších metod, jakou lékaři mohou nemocným s lupénkou nabídnout. Pro mnohé z nich, kterým klasická léčba nepomáhá, je také poslední nadějí na zlepšení stavu. Biologická léčba je velmi nákladná, terapie pro jednoho pacienta za rok vyjde asi na 360 tisíc. Jde o léčbu, která je plně hrazená zdravotními pojišťovnami. V průběhu letošního roku by tuto léčbu mělo podstoupit až 1 000 pacientů.
Mnozí pacienti s lupénkou se snaží ke klasické léčbě připojit ještě další "alternativu". Zkouší bylinky, homeopatika, nebo hodně propagované rybičky Garra rufa. Ačkoli mohou pomoci s vyhojením vnějších projevů lupénky, zcela vyléčit ji nemůže žádná z těchto metod.

autoři: Alima Martinová , Petr Arenberger
Spustit audio