Petr Arenberger: Na slunci nám jde o život

25. červen 2012

S přednostou Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA jsme mluvili o tom, jak bychom měli v létě pečovat o svou pokožku.

Hovořili jsme o tom, jak slunce působí na pokožku člověka. Probírali jsme, proč je opalování nebezpečné. Povídali jsme si o onemocněních, která může způsobit. A věnovali jsme se tomu, jak bychom se měli při pobytu na slunci chránit.

Ozónová vrstva se v průběhu posledních čtyřiceti let zmenšila o deset procent. Dopadá k nám tedy asi o dvacet procent víc nebezpečného UVB záření. Pobyt na slunci bez ochranného krému je tak velmi nebezpečný. Může totiž způsobit rakovinu kůže.

K nejznámějším nádorům patří maligní melanom, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především právě ultrafialové záření. Už rodiče rozhodují o tom, zda bude mít dítě v dospělém věku větší „šanci“ mít nádor nebo ne. Je to dáno nejen genetickou výbavou, ale i pobytem na sluníčku v útlém dětství.

V současné době se předpokládá, že počet mateřských znamének na kůži přímo úměrně souvisí s dávkou ultrafialového záření, kterou člověk dostal v prvních letech života. I když maligní melanom vzniká z mateřských znamének jen někdy, vzrůstá při jejich vyšším počtu úměrně i riziko vzniku tohoto nádoru.

Počet nových případů melanomu každoročně přibývá. Výskyt tohoto onemocnění se za posledních 40 let zšestinásobil. Průměrně je podle ÚZIS (Ústav zdravotnických informací) 19 nových případů na 100 000 obyvatel za rok. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Nejvyšší nárůst je u mužů nad 50 let a žen ve věku 10-29 let.

Vhodnou prevencí je ochrana pokožky před slunečním zářením a pravidelné kontroly u lékaře. Do rizikové skupiny patří lidé se světlou kůží, kteří mají pihy nebo mateřská znaménka. K rizikovým faktorům patří i výskyt kožního nádoru v rodině. Nebezpečné je spálení pokožky v dětství. Rizikové jsou pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku.

Při pobytu na slunci, nejen při opalování, je tedy vhodné vždy používat kvalitní ochranný přípravek s vyšší hodnotou SPF (sun protect factor). Opalovací krém je nutné nanést na suchou a čistou kůži 20-30 minut předtím, než vyjdete na sluníčko. Při pobytu u vody je vhodné požít voděodolný krém, který je třeba po koupání znovu aplikovat.

Dále by se měl člověk před slunečním UV zářením chránit oděvem, pokrývkou hlavy a slunečnými brýlemi s UV filtrem. Velmi důležitá je ochrana malých dětí. Kojenci by neměli být vystaveni slunečným paprskům vůbec, děti do 3 let omezeně. Vždy by měly mít pokrývku hlavy, tričko a brýle.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.