Petr Arenberger: Pokud chcete mít silné vlasy, stravujte se kvalitně

5. březen 2013

S přednostou Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA jsme mluvili o léčbě nejčastějších potíží s vlasy.

Věnovali jsme se tomu, jakou funkci mají vlasy. Probírali jsme, co všechno rozhoduje o jejich vzhledu. Zaměřili jsme se na nejčastější problémy, které lidé s vlasy řeší. A mluvili jsme o způsobech jejich léčby.

Vlasy nás mají chránit před slunečními paprsky. V současné době mají ale především estetickou funkci. Zdravé vlasy vnímáme jako důkaz krásy, dávají nám dojem přitažlivosti.

O vzhledu vlasů rozhoduje kvalita stravy

Strava je důležitý faktor, který má vliv nejen na celkový vzhled člověka, ale působí na zdraví vlasů. Například jen snížení množství stravy mívá vliv na růst vlasů.

Vlasy, ilustrační foto

Snížení množství bílkovin v jídelníčku má za následek zpomalení růstu vlasů a zhoršení kvality vlasů. Při vyloučení bílkovin se také vlasy zdají málo zabarvené a mohou začít předčasně šedivět.

Pro zdraví vlasů je také důležitá dostatečná kvalita vitamínů, zvláště těch ze skupiny B a stopových prvků jako je železo, selen, zinek a fosfor. Nedostatek vitaminů zpomaluje růst vlasů.

Samozřejmě není dobré ani předávkování vitamíny. Například předávkování vitamínem A vede k vypadávání vlasů. To může být způsobeno i nedostatkem tuků, zvláště z kategorie nenasycených mastných kyselin.

Tým odborníků našel další gen pro plešatost... (ilustrační foto)

Vypadávání vlasů má různé příčiny

K nejčastějším problémům s vlasy patří jejich vypadávání. Pro efektivní léčbu výpadu vlasů je rozhodující správná diagnóza a odhalení všech faktorů, které mohou stav zhoršovat.

První informace poskytuje anamnestické a objektivní vyšetření pacienta, které umožní orientační rozlišení na difúzní a ložiskové alopecie. Na základě určení diagnózy stanovuje lékař i vhodnou léčbu. Bohužel i při důkladném vyšetření pacienta může někdy zůstat příčina vypadávání vlasů neznámá.

autoři: Alima Martinová , Petr Arenberger
Spustit audio