Petr Hartman: Politici nechápou, že Babiš chce vládnout sám

20. únor 2018

Vládnout budu sám. Jen si vyberu toho, kdo mi to umožní. Zhruba takto se dají interpretovat výroky Andreje Babiše týkající se vyjednávání o nové vládě.

Někteří političtí soupeři mu stále nedokáží rozumět. Jinak by nechtěli s hnutím ANO vyjednávat o vytvoření většinové vlády. Byť by nabízeli modré z nebe, stejně by je Andrej Babiš odmítl.

Život v koalici už si vyzkoušel a nemá chuť si takovýto zážitek zopakovat. Zatím nemusí vážně míněné nabídky odmítat. Umožňuje mu to požadavek, aby v novém kabinetu nebyl trestně stíhaný člověk. Andrej Babiš jím je.

Zároveň neuvažuje o tom, že by se opět nestal premiérem. Podporuje ho v tom prezident republiky. Právě Miloš Zeman definitivně rozhodne o tom, koho jmenuje. Bude to Andrej Babiš.

Ten je přesvědčen o tom, že pouze na něm a na hlavě státu záleží, kdo bude vládnout této zemi. Podle ideálního scénáře by to měli umožnit komunisté a sociální demokraté. Těm premiér v demisi po hlavě státu vzkázal, ať neusilují o vstup do vlády a spokojí se s podporou jednobarevného Babišova kabinetu.

Šéf hnutí ANO jim to s odstupem pár dnů pro jistotu v médiích zopakoval. To kdyby náhodou nepochopili, co se po nich chce. Určitě jim to vysvětlí i při vzájemném jednání.

Poslanecká sněmovna 3.12.2014, Tomio Okamura

Podpora z Hradu

Buďto sociální demokraté přijmou pro ně politicky nevýhodnou nabídku a ponoří se do ještě hlubší krize. Nebo se odmítnou na takovémto projektu podílet. Andrej Babiš by se potom musel spolehnout na podporu či toleranci komunistů a SPD.

Z pohledu mezinárodní pověsti by to pro něj nebylo zrovna komfortní. V neposlední řadě by tím byla otestována soudržnost hnutí ANO. Vždyť někteří jeho členové se už veřejně vyjádřili, že nechtějí být ve vládě, která bude závislá na SPD.

Zkrátka až v tomto momentu by se mohlo začít projevovat, že Babišovo hnutí není monolit a může se začít drolit. Tím by mohla vzrůst šance ostatních politických subjektů na skutečně vážné jednání s Andrejem Babišem.

Ten si s nimi zatím pohrává s vědomím, že má záložní variantu. Tou je dostatečná hlasovací většina ve sněmovně, kterou tvoří hnutí ANO s komunisty a SPD. Její soudržnost si budou moci názorně otestovat v momentu, kdy se bude jednat o odvolání Tomia Okamury z vedení Poslanecké sněmovny.

Petr Hartman

V křesle místopředsedy se po svých kontroverzních výrocích může udržet jen s pomocí hnutí ANO. Andrej Babiš ho velmi pravděpodobně podrží, protože nechce přijít o tohoto účelově využívaného spojence.

Když se k tomu přidá podpora z Hradu, může Babiš neustále opakovat, že vládnout bude sám. Ti, kteří si to nepřejí, by mu v tom měli přestat bránit. Jen tak mohou vyzkoušet soudržnost hnutí ANO. Což by mohlo Andreje Babiše donutit ke změně postoje, že vládnout bude sám a bude si vybírat toho, kdo mu to umožní.

autor: Petr Hartman
Spustit audio