Petr Kolek: Nejčastějším nádorovým onemocněním u žen jsou děložní myomy

7. únor 2013

S primářem Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice MUDr. Petrem Kolkem jsme hovořili o léčbě děložních myomů.

Povídali jsme si o příčinách vzniku děložních myomů. Mluvili jsme o rizikových skupinách žen, u kterých se vyskytují ve zvýšené míře. A probírali jsme způsoby léčby tohoto nádorového onemocnění.

Nejčastějším nádorovým onemocněním u žen v reprodukčním věku jsou děložní myomy. Podle různých autorů je lze diagnostikovat u 20 až 40 procent žen, přičemž četnost jejich výskytu stoupá s věkem.

Odstranění myomu laparoskopicky

Příčin vzniku myomu je několik

Příčina vzniku myomů dosud není úplně známá, i když v poslední době odborníci zjistili, že na vzniku myomů se podílí faktory genetické, hormonální a růstové. Jednu z rozhodujících rolí hraje věk.

Nejčastěji se myomy vyskytují u žen kolem 40 let. Větší riziko tohoto onemocnění se vyskytuje i u žen, které začaly menstruovat před 10 rokem věku, což ukazuje na významnou roli pohlavních hormonů.

Častěji se také vyskytne toto onemocnění tam, kde v rodině už několik příbuzných myomy mělo. Roli zde hraje zřejmě i etnický původ, výskyt myomů je častější u Afroameričanek. Také obezita je rizikovým faktorem.

Odstranění myomu hysteroskopicky

Naproti tomu kouření má zřejmě protektivní účinek, stejně jako počet porozených dětí. Čím více porodů, tím menší pravděpodobnost vzniku myomů.

Cílem konzervativní léčby je zachovat dělohu ženy

K příznakům děložního myomu patří silná a prodloužená menstruace, nepravidelné děložní krvácení, bolesti a pocit plnosti v podbřišku, bolesti při styku, časté nucení na močení, nemožnost otěhotnět či donosit dítě.

Cílem konzervativní léčby je zachovat dělohu, zvláště tehdy, nemá-li žena splněny své reprodukční plány. V případě žen v období klimakteria či menopauzy je pacientce navržena hysterektomie (odstranění dělohy), čímž se problém definitivně vyřeší.

autoři: Alima Martinová , Thomayerova nemocnice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.