Petr Koubský o vesmírném sporu SpaceX a Číny: Nedivil bych se, kdyby tím Peking jen odvracel pozornost od vlastních přešlapů

7. leden 2022

Satelity americké firmy SpaceX se v minulém roce dvakrát málem srazily s čínskou vesmírnou stanicí, postěžovala si Čína v OSN. Mělo jít o družice zdroje Starlink, který poskytuje z nízké orbity vysokorychlostní připojení k internetu. Redaktor Deníku N a pravidelný host Online Plus Petr Koubský upozorňuje, že zprávu dosud nemáme nezávisle potvrzenou: „Vesmír a zejména nízká oběžná dráha, kde je hodně přeplněno, jsou místem, kde se hraje podle poměrně tvrdých pravidel.“

Na nízké oběžné dráze se podle Koubského setkávají obchodní a politické zájmy velkých firem i velmocí. „Pokud to proběhlo skutečně tak, jak tvrdí čínská strana, tak je to událost hodná zaznamenání a zmínky,“ připomíná.

Čtěte také

„Ale nedivil bych se, kdyby Číňané tím třeba odvraceli pozornost od svých vlastních přešlapů a přestupků, kterých se v této oblasti dopouštějí. A těch je také dost.“

Podle stížnosti musela čínská stanice loni dvakrát přikročit k preventivním úhybným manévrům, aby snížila riziko možné kolize se satelity. Podle firmy SpaceX, kza kterou sotjí miliardář Elon Musk, jsou ale družice vybaveny automatickým systémem, který by měl srážkám s jinými objekty zabránit. Vůbec. 

Vesmírná dálnice

Ačkoliv se může zdát, že zaplnit nízkou oběžnou dráhu snad není možné, podle Koubského je to jinak: „Je tam opravdu hodně předmětů. A daleko více než funkčních satelitů – počínaje Mezinárodní vesmírnou stanicí a konče drobnými družicemi – je tam všelijakého kosmického smetí, trosek, předmětů, které vznikly po srážkách.“

Čtěte také

Šířka „jízdního pruhu“ je také obrazně řečeno podstatně větší než na dálnici, glosuje novinář, a poukazuje na obrovské rychlosti, kterými se tam všechny předměty pohybují.

Kromě toho je největší zájem o rovníkovou oběžnou dráhu, což je úzký pruh vymezený oblastí nad zemským rovníkem a v jeho těsné blízkosti. Úplně přecpáno tam není, ale plánovat, kde se co pohybuje, se přece jen musí dnes dost pečlivě,“ vysvětluje.

Vesmír jako politická záležitost i byznys

Firma SpaceX plánuje vypustit na oběžnou dráhu několik desítek tisíc svých satelitů a zájem o to mají i další společnosti. To bude vyžadovat další upřesnění pravidel a plánů, jak se pohybovat ve vesmíru: 

Čtěte také

„Z velké části je to v tuto chvíli problém vztahů mezi Amerikou a Čínou, nebo možná obecněji mezi Západem a Čínou, kde chybí vzájemná dobrá vůle a asi i shoda na tom, jaké by měly být priority, kterými se ta pravidla řídí,“ upozorňuje Koubský.

„Blízký vesmír je čím dál tím více politická záležitost. Boj o politickou dominanci,“ připouští a dodává, že jde také o byznys. 

Poslechněte si celý Online Plus, pravidelný přehled dění ve světě počítačů a internetu. Provází David Slížek.

Uslyšíte o fotografiích lidí vytvořených algoritmem, receptu proti šíření nenávisti na internetu a také o nejsdílenějších zprávách z roku 2021 na českém Facebooku. 

autoři: David Slížek , kac
Spustit audio