Petr Skála ze Sadské zachraňuje věžní hodiny. Když se zastaví Pražský orloj, okamžitě skáče do auta

15. červenec 2021, aktualizováno

Akademický sochař Petr Skála se stará o věžní hodiny na katedrále svatého Víta, na zámku v Poděbradech i na kostele v Nymburku. Celkem jeho rukama prošlo 95 historických mechanismů. Největší starost mu ale dělá Staroměstský orloj. Když se něco porouchá, okamžitě skáče do auta a jede starožitný stroj opravit.

Přímo pod Staroměstským orlojem jsou malá dvířka, kterými se vstupuje na úzké schodiště stoupající k hodinovému stroji. Orlojník Petr Skála o historický mechanismus pečuje už 12 let a nízkými dvířky prochází zhruba jednou týdně. Na první cestu k hodinovému soustrojí ale nikdy nezapomene. I když se restaurování věžních hodin věnuje se ženou Melanií téměř 30 let, tak má před historickým mechanismem stále respekt.

Petr Skála měl tento složitý hodinový stroj dokonce i ve své restaurátorské dílně v Sadské. Když ho během restaurování rozložil, napočítal 750 součástek. Občas dojde k tomu, že se stovky let stará kolečka zadrhnou. „Nejhorší jsou závady, které se stanou jednou za tři neděle, pořád to běží a pak se najednou stane zase to samé. Takže to se těžko vyhledává, ale člověk vždycky nakonec najde příčinu,“ usmívá se orlojník Skála.

Staroměstský orloj je významná technická památka. Některé původní součástky složitého stroje fungují dodnes

Správce orloje může chod hodin nepřetržitě sledovat, i když je doma v Sadské. Umožňuje mu to webová kamera, která orloj nepřetržitě snímá. „Je to tak, že si v poledne nedám k obědu ani pivo, dokud se nepodívám, jestli ten orloj jde,“ směje se Petr Skála. „Je to taková krásná povinnost.“

Proč správce orloje zavedl „orlojnickou knihu“? A co udělá jako první, když se vyšplhá po žebříku do příbytku dvanácti apoštolů? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související