Petra Líbová díky svému synovi objevila nové zaměstnání. Mnoha lidem tak otevřela cestu ke kvalitnímu vzdělání

5. listopad 2021

Petra Líbová původně vystudovala stavební průmyslovku v Kladně. Jako projektantka ale po studiu pracovala pouze tři roky. Cítila potřebu se spíše věnovat lidem. Když svému malému synovi v roce 2003 hledala vhodnou školku, zaujal jí Montessori vzdělávací systém. Doplnila si vzdělání a se svou kolegyní postupně v Kladně a okolí založila tři soukromé Montessori školky a jesle.

Petra Libová od dětství ráda kreslila. Výběr středních škol s výtvarným zaměřením byl omezený, a tak se nakonec přihlásila na stavební průmyslovku v Kladně. Po studiích pracovala tři roky jako projektantka, ale cítila potřebu se spíše věnovat lidem. Dostudovala si proto obor sociální práce a pracovala nějakou dobu jako sociální kurátorka.

Zlom přišel s prvním mateřstvím v roce 2003. Svému synovi Vojtovi chtěla dopřát kvalitní vzdělání a přihlásila ho do jediné státní Mateřské školy Montessori a následně i do ZŠ Montessori v Kladně. Montessori vzdělávací systém je už více než 100 let starý, přesto je moderní a nadčasový. Klade důraz na propojenost a celistvost v přístupu k dítěti a v centru pozornosti je především dítě a jeho potřeby.

Od klubu maminek k zakládání mateřských škol

Přístup k dětem podle Montessori metody jí natolik zaujal, že se rozhodla pomoci s cestou ke kvalitnímu vzdělání i dalším rodičům a dětem. Při mateřské škole nejprve založila klub pro maminky s dětmi. V tomto mateřském centru připravovala programy, kde mohli rodiče s dětmi dělat první krůčky s Montessori metodou.

Petra Líbová díky svému synovi objevila nové zaměstnání. Mnoha lidem tak otevřela cestu ke kvalitnímu vzdělání

V té době už sama měla tři děti a s radostí pozorovala, jak zájem ze strany rodičů a dětí roste. Začala si uvědomovat, že se spolu s rozvojem klubu začíná rýsovat i její nová pracovní příležitost. Z docházejících maminek si vybrala první kolegyni – Markétu Lážnovskou, se kterou začala rozšiřovat dětské programy a připravovat nové Montessori školky. Dobře se doplňují a společně založily v Kladně a okolí celkem tři soukromé Montessori školky a jesle, které jsou zapsané v rejstříku škol.

Život, který se změnil o 180°

Petra Líbová se dnes se stará o 15 zaměstnanců a je ráda, že na řízení není sama. Pro mnoho dětí tak otevřela cestu ke vzdělání zaměřenému na respektující a celostní rozvoj osobnosti a vrozeného potenciálu dítěte a sobě nakonec našla zcela nové zaměstnání.

Bylo ale nutné doplnit si další vzdělání. Vystudovala předškolní pedagogiku a výcviky Montessori pro děti od narození do 6 let a následně také dokončila střední pedagogickou školu. Její život se od studií stavební průmyslovky změnil o 180°. Maturovala sice znovu ve 40 letech, ale byla to šťastná volba a je spokojená.

Petra Líbová o sobě tvrdí, že je „multifunkční“ typ. Vedle svých mnoha aktivit si dokonce najde čas i na práci ve spolku Halda Kladno, kde působí jako místopředsedkyně. Podařilo se í nakonec najít zaměstnání, kde uplatní všechny svoje schopnosti.,

Spustit audio

Související