Petříček: Koalice s hnutím ANO do voleb vydrží. Spekulacím o mém odchodu z vlády se nechci věnovat

Proč ministři za ČSSD nesouhlasí s tím, jak vláda rozdělila finanční pomoc, kterou má Česko získat od Evropské unie v letech 2021 až 2027? Jak funguje vládní tým uprostřed spekulací o výměnách na postech ministrů? A využije Česká republika v boji s pandemií pomoc, kterou jí nabízejí sousední státy? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

Je ČSSD schopná fungovat s hnutím ANO ve vládě až do říjnových voleb?

Ano, sociální demokracie je zodpovědná strana. V době, kdy si procházíme nejhorší fází epidemie, musíme v rámci koalice spolupracovat. Jsem přesvědčen, že bychom měli více spolupracovat i ve sněmovně a hledat schodu i s opozičními stranami. V těžkých dobách musíme táhnout za jeden provaz a požádat veřejnost znovu o důvěru v tom, že i přísná opatření dávají smysl. Po tom roce už všichni trpíme nedostatkem sociálního kontaktu, řada lidí je v existenčních problémech, a proto bychom měli nabídnout jiný obrázek české politiky.

Čtěte také

Říkáte, že byste měli požádat veřejnost o důvěru. Hnutí SPD dnes vyzvalo vládu, aby požádala o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Budete o tom uvažovat?

To je na koaliční radě. Já jsem přesvědčen, že bychom neměli ztrácet čas politikařením. Měli bychom jednat o konkrétních opatřeních, která nás provedou tou nejtěžší fází pandemie.

V posledních dnech se hodně spekuluje o tom, že byste současný kabinet mohl opustit. Je tato varianta na stole?

S Janem Hamáčkem jsme o tom hovořili minulý týden. Sám to označil za spekulace a já se těmto záležitostem nechci věnovat.

Spekulace ale může být podložená i nepodložená. Konkretizoval Jan Hamáček (ČSSD) i tohle? Má ta spekulace nějaký základ?

Nekonkretizoval. Chci se věnovat své práci a ne nějakým spekulacím.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.