Pieta, festival, demonstrace i vyznamenání bojovníků proti totalitě. Česko slaví 28 let od sametové revoluce

17. listopad 2017

Česká republika si připomíná 28 let od sametové revoluce, která vyústila v pád komunistického režimu v Československu. Po celé republice proto proběhnou pietní akce i oslavy. Dohlížet na ně budou stovky policistů.

Na pátek připadají oslavy 28 let od sametové revoluce, která vedla k pádu totalitního režimu v tehdejším Československu. Lidé si ale nepřipomenou jen protesty proti komunistům, vzpomenou i na studenty, kteří byli v roce 1939 perzvekvováni nacisty. V Česku svátek doprovodí kulturní i pietní akce. Nejvíc jich bude v Praze.

Festival svobody
Oslavy a vzpomínkové akce budou probíhat po celý pátek. Hned ráno se lidé sejdou u Hlávkovy koleje na pražském Novém Městě. Lidé tam uctí památku Jana Opletala a dalších studentů. Na to naváže tradiční vzpomínková akce na Albertově.

Hlavním centrem dění v Praze bude tradičně Národní třída, kde kromě piet budou i koncerty. Organizátoři Festivalu svobody chtějí vzpomínání na sametovou revoluci pojmout jako oslavu. „Oslava je něco pozitivního a to by s tímhle dnem mělo být spojeno,“ řekl Radiožurnálu Jan Pikous, mluvčí akce Korzo Národní.

Budíky i demonstrace
Pražskou akci s podtitulem „Díky, že můžem" doprovodí koncerty, piety i zpěv státní hymny a písně Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Centrem metropole projde karnevalový průvod. V podvečer se pak lidé sejdou na Václavském náměstí, kde rozezní budíky, které mají symbolicky probudit občanskou společnost.

Společnost Post Bellum také každoročně ocení bojovníky proti totalitě Cenami Paměti národa. Organizátoři odmění v Národním divadle čtyři lidi. Letošními laureáty jsou političtí vězni František Suchý, František Lízna a vězeň koncentračního tábora a partyzán Otto Šimek. Poslední oceněnou je Mária Matejčíková. Za ukrývání kněze na útěku skončila na pět let ve vězení.

Přímý přenos předávání Cen Paměti národa odvysílá ve 20 hodin Česká i Slovenská televize a také Český rozhlas Plus.

V ulicích Prahy bude kromě oslav a piet i několik demonstrací. Na pořádek budou v Praze dohlížet stovky policistů. Cestu na akci ale ztíží omezení metra. Vlaky nepojedou mezi Kačerovem a Muzeem. Prezident Miloš Zeman se na žádné veřejné akce nechystá. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka událostem 17. listopadu prezident věnuje „tichou vzpomínku".

autor:
Spustit audio