Pilotní

17. březen 2005

Používání slova pilotní v jiném než leteckém významu se v češtině rozšířilo až v poslední době. Slovník spisovného jazyka českého zná přídavné jméno pilotní jen ve spojeních se slovy kabina, průkaz, škola, zkouška, brýle, tedy jako slovo vztahující se k výrazu pilot neboli letec čili aviatik.

My však dnes čím dál častěji slýcháme a čteme o pilotních pořadech, o pilotních programech, o pilotních studiích v souvislostech, které zjevně s letectvím nemají nic společného. Slovo pilotní v tomto novém významu lze najít ve slovníku Co v slovnících nenajdete, ale než se tam podíváme, řekneme si něco o původu slova pilot, vlastně dvou slov pilot. To první ve významu letec, aviatik, ten, kdo řídí letedlo, ale dnes také řidič závodního automobilu a kosmické lodě, vzniklo z řeckého pedotes, kormidelník, které je z pedon, veslo. A toto pedon pak souvisí pous, noha, od něhož je například pedál a pedikúra, ale to už jsme se dostali příliš daleko. Důležitý je ten pedotes, kormidelník, z něj pak přes středověkou latinu vzniklo italské slovo piloto, to pak přešlo do francouzštiny a do němčiny a odtud k nám. Je však ještě jeden pilot, také se mu říká pilota a obě podoby tohoto slova, jak nás ujišťuje Slovník spisovného jazyka českého, jsou správné. Tento pilot či pilota je kůl zaražený do země, zpevňovací kůl; piloty se používají například při stavbách ve vodě. Svým původem piloty nemají s letci ani s řeckými kormidelníky nic společného, toto slovo pochází z latinského pila, sloup, a je blízce příbuzné s výrazem pilíř.

Michal Novotný

A jak je to tedy s pilotními pořady, projekty, filmy, singly? Toto přídavné jméno má dnes, jak uvádí publikace Co v slovnících nenajdete, tři významy: zkušební a průzkumný, hlavní a ústřední a úvodní. Nikde jsem se nedočetl, s kterým pilotem, eventuálně pilotou adjektivum pilotní v těchto nových významech souvisí. Ale snad se zase jednou mohu pokusit o vlastní spekulaci. Tyto nové významy k nám přešly z angličtiny, kde adjektivum pilot neznamená jen týkající se letců, ale přeneseně i průkopnický, průzkumový, předběžný. Řekl bych, že to souvisí s tím, že letci, piloti, báječní muži na létajících strojích byli v dobách počátků letectví symbolem průkopnictví, zkoumání něčeho nového.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.