Pivní polévka od šéfkuchaře Lukáše Fialy. Ochutnala i Veronika Jeníková
Tentokrát jsme se přesunuli do chrámu zasvěcenému pivu – Pivovarského klubu na Praze 8. Kuchyni tam vládne Lukáš Fiala, který nám uvařil pivní polévku. O pivu tam umí nádherně vyprávět pan Dočkal. V roli vrchního ochutnávače byla herečka Veronika Jeníková.
Pivní polévka:
- 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, pšeničné pivo, hovězí vývar, 2 vejce, řepkový olej, smetana, pepř a sůl
Postup:
Hrnec si rozehřejeme a v něm rozpustíme máslo. Aby se nám máslo nepřipálilo, přilijeme kapku řepkového oleje. Přidáme orestovanou hladkou mouku, promícháme a provaříme. Zalejeme pšeničným pivem a vývarem v poměru jedna ku jedné.
Pšeničné pivo je důležité, protože jinak budeme mít polévku hořkou. Důkladně promícháme, aby se nám mouka nepřipálila. Následně necháme projít varem. Pak přidáme špetku soli a pepře. Nakonec zjemníme smetanou, kterou provaříme dvě až tři minuty.
Podávat můžeme s nastrouhaným vejcem natvrdo. Nebo můžeme polévku obohatit tím, že v ní provaříme i kysané zelí a dáme trochu uzeného masa. Vznikne tak pivní zelňačka.
Lukáš Fiala
Vyučil se v Praze 4-Braníku a maturitu skládal jako učeň v Písnici. S profesionální kuchařinou začínal v Pivovarském domě v Praze, kde vařil králíky, kachny a další pokrmy na pivu. Pivo má totiž rád, stejně jako českou kuchyni. Miluje například protýkané hovězí na způsob svíčkové bez smetany, šunkofleky nebo vepřové plátky na hořčici s bramborovou kaší. Říká, že v kuchyni a v podniku je třeba vyhovět všem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.