Pláže, maják a plameňáci. Do francouzského letoviska Palavas jezdí odpočívat boháči z Montpellier

Rybí restaurace, projížďky na koních a rozlehlé pláže. Francouzské městečko Palavas-les-Flots je vyhledávaným středomořským letoviskem. Nad městem se navíc tyčí maják neobyčejných tvarů, odkud je krásný výhled na moře i na okolní jezera s plameňáky.

Maják v Palavas-les-Flots připomíná obří žampion. Má velkou „hlavu“, na noze jsou kulatá okna a u paty roste několik palem. Celý maják je teď v časných hodinách krásně žlutý od paprsků ranního slunce.

S průvodkyní Sabrinou stoupáme výtahem do výšky 34 metrů, odkud je krásný výhled na městečko, pláž i na moře.

„Tenhle maják není pro lodě, ale pro letadla. Je tu čilý letecký ruch, nedaleko Montpellier je letiště. Támhle můžete vidět řídící věž,“ ukazuje Sabrina. „Špička majáku se tyčí ve výšce 64 metrů. V noci svátí v barvách francouzské trikolóry. Světlo ze středozemního majáku je vidět z velké dálky.“

Maják v Palavas-les-Flots připomíná obří žampion

Dnes máme podle místních obyvatel štěstí – je krásně, takře se můžeme pořádně rozhlédnout: „Támhle před námi vidíte Sete, nalevo jsou Pyreneje a kousek dál Baleáry. Ty jsou od nás vzdušnou čárou asi 400 kilometrů,“ odhaduje Romain, který má v majáku na starosti bezpečnost.

Piráti z východu i západu

Maják v Palavas byl zrekonstruovaný koncem 90. let. Má ale daleko bohatší historii. Vznikl z budovy bývalého vodojemu, který byl postavený za druhé světové války mezi lety 1942 a 1943.

A můžeme jít ještě dál do historie. Bývalý vodojem vznikl na základech městského opevnění. Jeho část v podobě obranné věže je ostatně z majáku vidět dodnes.

„V 18. století sem přijížděli piráti z Anglie a Osmanské říše. Požadovali výkupné od bohatých obyvatel, chudé brali do otroctví a do pracovních táborů. Proto tu vzniklo tohle opevnění,“ vypráví Sabrine.

Výhled z majáku ve francouzském přímořském městečku Palavas-les-Flots

Z bláta na pláže

Historie městečka Palavas je úzce spjatá s rybařením a taky s turismem. Aby tu ale mohli lidé odpočívat u moře, tak bylo nejdřív potřeba vysušit přilehlé bažiny.

„Všude kolem bývaly bažiny a rybníky. Všechno bylo potřeba vysušit. Byly to velmi namáhavé práce. Na některých místech vytvořili hráze a taky kanály, které odvádí vodu do moře. V 60. letech tady vznikly prázdninové resorty,“ popisuje průvodkyně.

Čtěte také

Městečko Palavas se postupně stalo vyhledávanou lokalitou bohatých obyvatel z Montpellier, kteří k moři přijížděli vlakem a ve městě si začali stavět luxusní vily. Turisty, kteří dřív mířili spíš do Itálie nebo Španělska, začala lákat i okolní města.

Dnes sem přijíždějí nejen Francouzi, ale třeba taky Němci – za mořem, plážemi i neobyčejnou a divokou přírodou. V okolních sladko-slaných rybnících žije na sto tisíc plameňáků.

Ohroženi mořem

„Dřív plameňáci odlétali do severní Afriky, kde je tepleji. Vzhledem k tomu, že už tu jsou zimy mírnější, tak zůstávají po většinu roku tady,“ říká Sabrine.

Plameňáci jsou jedna ze zdejších hlavních turistických atrakcí

Změny klimatu neznamenají pro Palavas jen celoroční výskyt plameňáků, ale i obavy ze zvedání hladiny moře.

„Poslední větší záplavy jsme tu měli v 70. letech. Vypadá to ale, že by podobných fenoménů mohlo přibývat. Odborníci varují před růstem hladiny moře tady v Palavas. Někteří mluví o pár centimetrech, jiní až o metru v roce 2050,“ přibližuje průvodkyně nepěknou perspektivu.

To by byl pro Palavas katastrofický scénář. Městečko na jihu Francie se snaží chránit, jak může, například pomocí důmyslného systému hrází.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související