Plíseň bramborová ubližuje i rajčatům

13. červenec 2018

Hůř než nepříznivé počasí mohou zeleninu na naší zahrádce poznamenat choroby a škůdci. Velkou hrozbou je plíseň bramborová. Jak proti ní bojovat poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

Pro příští léta si pamatujte, že s preventivním postřikem proti plísni bramborové byste u brambor měli začínat už v první polovině června. A provádět ji v 7 až 10denních intervalech, především za deštivého počasí.

Nejen brambory, ale i rajčata může napadnout plíseň bramborová. Na plodech se objevují malá šedozelená místa, která se rychle zvětšují. Nemocné pletivo hnědne a povrch je vrásčitý. Podobně jako u brambor vznikají na listech neohraničené vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří. Při prvním výskytu choroby porosty rajčat opakovaně ošetřete povolenými přípravky. Platí obdobné zásady jako při ošetřování brambor. Aby bylo ošetření dostatečně účinné, nesmíte šetřit vodou a ošetřit byste měli především spodní části rostlin. A ještě jedna dobrá rada - nikdy nepěstujte rajčata v blízkosti brambor.

Plíseň okurková se projevuje na plně vyvinutých listech světlezelenými až žlutozelenými mozaikovitými skvrnami ohraničenými žilnatinou. Na spodní straně skvrn můžeme pozorovat šedavý porost výtrusů. Počet skvrn narůstá, spojují se a zasychají a často se také rozpadají pletiva mezi hlavními nervy. Silně postižené listy rychle usychají a rostliny pak hynou. V období déletrvajících dešťů a příznivých teplot dokáže plíseň během několika dnů doslova zlikvidovat celý porost této zeleniny.

Jako prevenci mezi jednotlivými sběry plodů na rostliny aplikujeme postřik s krátkou ochrannou lhůtou. Účinné je pěstování okurek na opěrné síti. Porost zůstane provzdušněný a listy rychle osychají.

Pravidelným střídáním zelenin na jednotlivých záhonech zabráníte vzniku některých závažných chorob.

Spustit audio