Plíseň může způsobit vážné zdravotní komplikace

21. únor 2024

Vlhké prostory nebo i pouhé vlhké místo v rámci bytu se během zimy většinou zhorší. Právě teď uprostřed zimy může někdo zjistit, že má navlhlou a plesnivou zeď. Ovšem plíseň je nebezpečná a může způsobit vážné zdravotní následky. Nejčastěji alergie, zánět plic nebo astma.

Pokud vlhkou zeď nezpůsobila pouze prasklá vodovodní trubka, problém bývá komplexnější a oprava je ze stavebního hlediska většinou komplikovaná. Bývá to větší zásah náročný i finančně a mnoho lidí to pak raději ani neřeší. Bohužel si ale neuvědomují, jak dalece riskují své zdraví.

Zdravotních následků může být mnoho - od nejjednodušších jako jsou alergie, kdy se postižený osype, kýchá a má rýmu, které se nemůže zbavit, až kožní problémy. Při delších problémech se může plíseň dostat až do plic, kde způsobí plísňový zápal, který se obtížně léčí.

Plísně doma hned řešte

Pokud se plíseň objeví v místě, kde často přebýváte nebo přímo bydlíte, snažte se prostory vytopit a vyhřát, vyvětrat a postříkat protiplísňovými prostředky, aby plíseň zmizela.

Nemusí to být pouze plesnivá zeď.Plíseň ve vlhkém prostoru často bývá i pod kobercem, za postelí nebo v podstatě kdekoliv. Pokud v noci špatně dýcháte, kýcháte nebo vás svědí tělo, zkuste pátrat, jestli někde není plíseň. Pokud místo objevíte, nasaďte si respirátor, abyste spory z plísní nedýchali a hned místo začněte asanovat.

Onemocnění může být i závažnější

Plísně jsou i karcinogenní. U jedinců s dispozicí k tomuto onemocnění se při dlouhé expozici plísní může projevit rakovina. Nebezpečí je i u malých dětí a dospívajících. Často na plísně rychle získají alergii nebo se u nich projeví astma.

Pokud máte doma novorozence nebo malé dítě, které leze po zemi, může se dostat k ložisku plísní a nadýchat se spor. Může onemocnět a nebudete ani vědět, proč. Zápal plic způsobený plísněmi se obtížně léčí, protože se v tomto případě nemohou použít antibiotika. Při léčbě se nasazují se proti plísňové léky, tzv. antimykotika, která se podávají při hospitalizaci perorálně nebo v infuzích. Proto jakmile naleznete mokrý flek nebo cítíte plíseň, rychle situaci řešte, abyste se vyvarovali problémů.

Spustit audio