Plněné papriky se smetanovo-rajčatovou omáčkou uvařil jako vzpomínku na léto Josef Balek z Nového Brázdima

Za dalším receptem jel Pochoutkový rok do středních Čech za panem Josefem Balekem do Nového Brázdima. Porotě se líbil recept na papriky plněné mletým masem vařené v rajčatové omáčce. Je to jednoduché, rychlé a chutné jídlo.

Plněné papriky ve smetanové omáčce

Ingredience:

8 bílých paprik

1 sáček rýže

700 g mletého masa (směs hovězího a vepřového nebo krůtí maso)

½ lžičky soli

¼ lžičky pepře

1 střední cibule

100 g špeku

1 l rajské šťávy

500 g kysané smetany

1 lžíce paprikové pasty

1 lžíce octa

Postup:

Dáme vařit rýži na skus. Mezitím orestujeme špek, nakrájený na malé kostičky. Když lehce zezlátne, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a restujeme dosklovata.

V míse smícháme syrové mleté maso, uvařenou rýži, orestovaný špek s cibulí, se solí a pepřem. Pro zjemnění můžeme do směsi zamíchat i lžíci octa.

Papriky zbavíme jádřinců a vyklepeme semínka. Plníme je masovou směsí podle velikosti paprik. Naplněné papriky vložíme do kastrolu a zalijeme rajskou šťávou.  Můžeme přidat podle chuti 1 lžíci maďarské paprikové pasty. Kastrol přiklopíme a vaříme asi 30 minut.

Po uvaření papriky vyjmeme a omáčku dochutíme a vmícháme kysanou smetanu.

Podáváme netradičně s vařenými brambory

Josef Balek

Recept má od své maminky, která ho takto dělávala už během jeho dětství. Šlo o to vařit rychle, levně a jednoduše. Přesto se díky tomuto postupu docílí výborného jídla. Pak Balek vaří rád a často. S přípravou surovin mu pomáhá manželka, ale při samotném vaření je v kuchyni rád sám.

Při vaření jsme stěhovali stůl v kuchyni, abychom získali více světla od okna pro natáčení videa. Ochutnávku jsme si užili naopak venku pod slunečníkem u stolu a na lavicích, které vyráběla jeho rodina. Bylo to pohodové setkání na zahradě rodinného domu.

Patrik Rozehnal a Josef Balek