Plochánky z Podkrkonoší
Až do popeleční středy se v dobách našich babiček mohlo hodovat. Ale protože v únoru se zásoby ve spíži již tenčily, nemohlo se hodovat každý den. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept obyčejné jídlo z brambor a zelí – plochánky.
Uvařené brambory velmi jemně nastrouháme, nebo rozmačkáme šťouchadlem. Z bílého kysaného zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho na menší kousky. Škvarky nakrájíme na malé kousky. Brambory, zelí a škvarky osolíme, opepříme a promícháme. Pečící plech dobře vymastíme sádlem. Z těsta děláme malé placičky, naskládáme je na sádlem vymaštěný plech a dáme péct do trouby. Podáváme s podmáslím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka