Ploché nohy mohou způsobit bolesti v páteři a kolenou

29. září 2021

Asi každého, kdo má plochá chodila, nohy občas bolí. Rozhodně se ale nevyplácí tyto problémy podceňovat. Mezi hlavní příčiny vzniku patří především nekvalitní obuv. Investice do obuvi se rozhodně vyplatí. Ploché nohy totiž mohou způsobit nepříjemné sekundární zdravotní problémy. Léčba plochých nohou je celoživotní.

Plochá noha je v současné době rozšířený problém u mladší i starší populace. Ještě v nepříliš dávné minulosti museli muži absolvovat povinnou základní vojenskou službu. Jednou z indikací, kdy dotyčný měl právo na tzv. „modrou knížku“, byla plochá noha.

Později byl na tento zdravotní problém mnohem menší ohled a postižení muži měli během vojenské služby alespoň určité úlevy.

Klenba jako pružina

Klenba plosky nohy při chůzi reaguje jako první nárazníková zóna. Zdravá klenba chodidla funguje jako pružina, která odpruží náš pohyb. Pokud se klenba zbortí, nemá sílu, aby primární nárazy odstínila. Nárazy při chůzi se tak dále přenáší na kolena, kyčle a páteř.

Bolí nás to, přitom při vyšetření nenajdeme výrazný patologický nález. Příčina těchto bolestí ale bývá v nediagnostikovaných a neléčených plochých nohách.

Celoživotní léčba, která pouze snižuje negativní vlivy

Léčba plochých nohou je celoživotní a poměrně komplikovaná. Nejdůležitější je proto vzniku ploché nohy zabránit. V nekvalitní obuvi klenba při chůzi výrazně trpí.

Velkou pomocí jsou různé ortopedické pomůcky, ale investice do kvalitní obuvi se rozhodně vyplatí. Mezi vhodné řešení je i možnost nechat si na míru vyrobit obuv, která zdravou klenbu supluje. Je to sice nákladnější řešení, ale vaše zdraví vám poděkuje.

K prevenci patří i ortopedické vložky, které vkládáme do obuvi, nebo tzv. ortopedická srdíčka, která si vlepíme do obuvi pod nárt.

Podpatky jako pomocník, ale pouze do určité výšky

Kvalitní obuv s ortopedickým tvarováním je základ, ať už jako prevence nebo již jako součást léčby. Ale obuv s podpatkem je pro prevenci vždy lepší než bez.

Pomocí podpatků přenášíme váhu na přední část chodidla a přirozenou cestu stimulujeme nohu k tomu, aby v této oblasti docházelo ke kontrakcím plantární aponeurózy, která klenbu udržuje. Takže pro prevenci ploché nohy je přiměřeně vysoký podpatek velmi vhodný.

Jako prevence jsou účinné i různé cviky

Existuje samozřejmě množství cviků proti ploché noze. Jsou velmi účinné především jako prevence. Vhodné jsou také jednoduché výpony, kdy se ve stoje zvedáme na špičky.

Pokud ale plochá nohy již vznikne, zlepšení můžeme pocítit, pouze pokud cvičíme pravidelně a dostatečně dlouho – tedy několikrát za den a desítky minut. Léčba plochých nohou je celoživotní a poměrně komplikovaná. Veškeré pomůcky i cviky fungují, ale je to pouze doplňková léčba. Zásadní pro léčbu i prevenci je vhodná a dokonale padnoucí obuv.

Spustit audio

Související