Ploché nohy mohou způsobit nepříjemné sekundární zdravotní problémy

13. listopad 2019

Asi každého, kdo má plochá chodila, nohy občas bolí. Rozhodně se ale nevyplácí tyto problémy podceňovat. Mezi hlavní příčiny vzniku patří především nekvalitní obuv. Investice do obuvi se rozhodně vyplatí. Ploché nohy totiž mohou způsobit nepříjemné sekundární zdravotní problémy. Léčba plochých nohou je celoživotní. Radí MUDr. Petr Grenar.

Plochá noha je v současné době rozšířený problém u mladší i starší populace. Často o něm postižení jedinci ani neví. Plochá noha se totiž projeví až časem sekundárními příznaky, kdy nás mohou začít bolet kyčle, kolena i páteř. Bolesti postihují i mladší, kteří by ještě ve svém věku neměli mít problémy tohoto druhu. Ještě v nepříliš dávné minulosti museli muži absolvovat povinnou základní vojenskou službu. Jednou z indikací, kdy dotyčný měl právo na tzv. „modrou knížku“, byla plochá noha. Později byl na tento zdravotní problém mnohem menší ohled a postižení muži měli během vojenské služby alespoň určité úlevy.

Klenba jako pružina

Klenba plosky nohy při chůzi reaguje jako první nárazníková zóna. Zdravá klenba chodidla funguje jako pružina, která odpruží náš pohyb. Pokud se klenba zbortí, nemá sílu, aby primární nárazy odstínila. Nárazy při chůzi se tak dále přenáší na kolena, kyčle a páteř. Bolí nás to, přitom při vyšetření nenajdeme výrazný patologický nález. Příčina těchto bolestí ale bývá v nediagnostikovaných a neléčených plochých nohách.

Celoživotní léčba, která pouze snižuje negativní vlivy

Když se klenba již zbortí, je léčba problematická a celoživotní. Můžeme pouze snížit dopady na náš organismus. Především tím, že vznik ploché nohy budeme preventivně eliminovat a postupné klesání klenby zastavíme. Z vysokého procenta je příčina plochých nohou nekvalitní a nevhodná obuv. Výrobci obuvi se často vůbec nezabývají možnými zdravotní problémy, které může nevhodná obuv způsobit. Obuv se dnes vyrábí strojově, je to uniformní a podléhá módním trendům. Kvalitní obuv může být dražší, ale pokud jí vhodně vybereme, cítíme se dobře i po delší chůzi. Nohy vás nebolí. Pokud ale například běháte po městě a po nákupech celé odpoledne v nekvalitní obuvi, která není ortopedicky vytvarovaná a dostatečně měkká, přijdete domů a bolí vás nohy. V nekvalitní obuvi klenba při chůzi výrazně trpí. Velkou pomocí jsou různé ortopedické pomůcky, ale investice do kvalitní obuvi se proto rozhodně vyplatí.

Spustit audio