Plzeň nezastavily v utkání se Spartou ani neproměněná penalta a vyloučení

1. listopad 2015

Ani dva předchozí prohrané zápasy, ani neproměněný pokutový kop, ani oslabení po červené kartě za klukovinu kapitána Václava Procházky. Nic z toho nezastavilo Viktorii Plzeň v podzimním šlágru Synot ligy proti Spartě.

Západočeši ve vypjatém utkání zvítězili 2:1, bodově se na vedoucí tým soutěže Spartu dotáhli a liga má zase nový náboj.

Tento přímý souboj o mistrovský titul totiž rozehrál několik silných, paralelních příběhů, které vložily všechny trumfy do rukou sparťanům. Obraz první - 23. minuta - gólman Pražanů Bičík fauluje domácího útočníka Ďuriše, jenže následný pokutový kop Bičík právě Ďurišovi chytá.

„Byl jsem na penaltu určený, kopal jsem předtím dvě a obě proměnil, takže nebylo co měnit,“ říkal plzeňský útočník.

„Věděl jsem, že jí se Zlínem kopnul doleva, tak jsem udělal krok doleva, jakože půjdu napřed a pak jsem to risknul doprava. Trochu jsem ho nalákal a doufal jsem, že nás to nakopne,“ věřil brankář Bičík.

Jenže to se nestalo, přestože ještě před přestávkou přišel na plzeňském jevišti důležitý obraz druhý - už poněkolikáté se fotbaloví herci na place škádlili a pošťuchovali.

Domácí kapitán Václav Procházka to v přerušené hře přehnal s reakcí na zákrok Marka Matějovského, ten celou scénku přiživil ochotným pádem a Procházka po červené kartě odevzdal kapitánskou pásku Davidu Limberskému a zmizel ze scény.

„Srazili jsme se prsama, žádná hlavička, nic takového tam nebylo. Prostě jsem k němu přiběhl, došlo ke kontaktu a Marek spadnul. Nic víc, ani jsem si neuvědomil, že bych mohl dostat červenou kartu. Samozřejmě to byla špatná reakce a přišel trest. Nechal jsem se vyhecovat, když mi po odpískání zajel do nohy, ale měl jsem se udržet.“

Marek Matějovský ze Sparty (ve žlutém) fauluje plzeňského Václava Procházku, který byl za pár okamžiků za oplácení vyloučený

Na druhé straně ale vyloučení kajícího se Procházky, který zbytek zápasu sledoval ze šatny, Plzni pomohlo.

Naplnil se klasický fotbalový paradox a oslabený tým svým srdnatým výkonem učinil ze sparťanů bezradné statisty, kteří přežili tři vážná varování, až přišla 72. minuta a obraz třetí - po rohovém kopu posílá Plzeň do vedení stoper Jan Baránek.

Muž, který vůbec neměl hrát a na trávník se dostal z taktických důvodů místo naštvaného Daniela Koláře až po Procházkově vyloučení.

 

Střelci gólů Jan Baránek a Milan Petržela po výhře nad Spartou. FCVP! #PLZSPA

Posted by FC Viktoria Plzeň on 1. listopad 2015

„Pro mě je to nejdůležitější gól v kariéře. Všichni mě povzbuzovali, nejvíc asi Pavel Horváth v poločase. Takže jsem bez problémů nastoupil do rozjetého vlaku. Pracovali jsme týmově a všechno nám vyšlo.“

Včetně protiútoku, který o deset minut později zakončil další náhradník Milan Petržela, takže Spartu, která hrála bez zraněného Davida Lafaty, už nezachránila ani trefa střídajícího Lukáše Juliše v poslední minutě.

Plzeň po dvou porážkách i v deseti uzemnila Spartu, která místo aby svému konkurentovi unikla už na rozdíl šesti bodů, tak jich má v tabulce stejně, a po derby se Slavií nezvládla ani další velký zápas domácí sezony.

 

David Bičík po porážce v Plzni neskrýval své rozladění. Podívejte se na jeho rozhovor po utkání.Trenérovo hodnocení najdete na webu: http://goo.gl/D8W5av

Posted by AC Sparta Praha on 1. listopad 2015

„Když to řeknu vulgárně, tak druhý poločas ‚neměl koule‘. Nevím, jestli je to v hlavách nebo myšlení hráčů. Opravdu náš výkon ve druhé půli nechápu,“ kroutil hlavou trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

„Jsem rád, že jsme to po utkání v Brně zvládli, protože Brno mi pořád leží v žaludku. Dneska smekám před mužstvem klobouk, porazit Spartu v deseti je úspěch a bylo to utkání, které se zapíše do dějin plzeňského fotbalu,“ komentoval zápas podzimu rozjařený Karel Krejčí.

autoři: jkb , Vojtěch Bureš
Spustit audio