Po 4 měsících, ale o 2 týdny dřív: Na opravené koleje z Liberce do Vratislavic se vrací tramvaje

5. listopad 2021 11:35

V sobotu 6. listopadu začnou opět jezdit tramvaje číslo 5 a 11 z Liberce do Vratislavic nad Nisou. Po čtyřech měsících v tomto úseku končí oprava kolejí.

Čtěte také

Tramvaje už o posledním říjnovém víkendu absolvovaly zkušební jízdy a 6. listopadu se vrátí do plného provozu. Důvodem čtyřměsíční výluky byla změna rozchodu kolejí z jednoho metru na univerzální šíři 1435 milimetrů. Práce skončily o dva týdny dříve, původní termín dokončení byl stanovený na 19. listopad.

Tramvaj až do Jablonce? Ještě si počkáme

Tramvaj z Vratislavic nad Nisou do Jablonce nad Nisou nezačne znovu jezdit dříve, než za dva roky. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou totiž teprve připravuje výběrové řízení. Jeho výsledky by měly být známé do konce ledna příštího roku a pak teprve mohou práce začít.

Celá zakázka, jejíž výše se při současných cenách odhaduje na více než půl miliardy korun bez DPH, se má rozdělit na čtyři úseky. „Skýtá to tu výhodu, že se bude dělat na všech úsecích najednou, a že dodávka toho díla by měla být o to kratší,“ upřesnil důvody předseda dozorčí rady dopravního podniku a liberecký radní Petr Židek z ODS.

Zatím se musí na lince 11 z Liberce do Jablonce nad Nisou přestupovat na Výhybně ve Vratislavicích nad Nisou a dál pokračovat náhradním autobusem.

V souvislosti s rekonstrukcí tramvajové trati přibydou dopravní komplikace řidičům. Ti budou muset od pondělka 8. listopadu počítat s uzavírkou Tanvaldské ulice v úseku mezi Hedvábnou u sídliště Broumovská až po ulici Pivovarskou. Ředitelství silnic a dálnic tam bude pokládat nový asfalt.

S pracemi mělo začít už dříve, ale po dohodě s dopravním podnikem ředitelství čekalo, až skončí výluka na trati, protože silnicí projížděly náhradní autobusy.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související