Po bulharské stopě

11. březen 2019

Synonymem prostituce se stalo v devadesátých letech minulého století Dubí na Teplicku. Za rozmachem kuplířství stál bulharský gang. V jeho čele figuroval Cvetomir Belčev.

V rodném Bulharsku to byl úspěšný sportovec, reprezentant v řeckořímském zápase, a také politik – svého času dokonce kandidát na prezidenta. V Česku se mu však brzy přezdívalo Král kuplířů. Ovládal prostituci nejen v Dubí, ale i na Chomutovsku.

Členové gangu slibovali dívkám z Bulharska práci tanečnic v Česku. Místo toho je ale nutili k prostituci. Některé dívky bili a týrali, jednu z nich brutálně zavraždili.

Publicista Michal Mašek odhaluje v Kriminálních případech Čech, Moravy a Slezska metody, jakými policie Belčevův gang rozbila.

Za organizovaným zločinem na sever Čech se můžete vydat společně s herci Josefem Nechutným v roli zkušeného Majora, kterému bude sekundovat novinářský elév Zdeněk Rohlíček coby Pisálek a zazní i hlas zneužívaných dívek v podání Zuzany Ščerbové.

Pořad v tvůrčí skupině Drama a literatura připravila Petra Hynčíková. V plzeňském rozhlasovém studiu ho natočil režisér Miroslav Buriánek ve spolupráci s mistrem zvuku Karlem Brothánkem.

autor: Pavel Kozler
Spustit audio