Po letech vycházejí dopisy Václava Talicha. Ilustrují bohatý život i hořký osud slavného dirigenta

3. listopad 2022

Pět let chodil muzikolog Milan Kuna za Vidou Talichovou a předčítal jí dopisy jejího zesnulého muže, dirigenta Václava Talicha. Milan Kuna sbíral a přepisoval Talichovu korespondenci doslova desítky let. Do dopisů jí i dalším osobnostem zvučných jmen lze nahlédnout v nové Kunově publikaci Václav Talich: Dopisy. 

Přebal knihy Václav Talich: Dopisy

Dvacet let vedl Václav Talich Českou filharmonii, devět let stál ve vůdčím postavení v Národním divadle. Přesto dodnes není jeho jméno ve všeobecném povědomí – a napravit se to snaží už několik desetiletí muzikolog Milan Kuna. O Talicha se Milan Kuna začal zajímat poté, co v polovině 60. letech minulého století nastoupil do Československé akademie věd, do Ústavu pro hudební vědu. Talich, kterého po roce 1948 propustili z Národního divadla a který směl až do konce svého života v roce 1961 umělecky pracovat jen omezeně, byl v té době politicky zapovězeným tématem.

I tak se ale brzy stal dirigent pro Milana Kunu důležitým objektem zájmu. Milan Kuna začal sbírat, mimo jiné, Talichovy dopisy. Obcházel dirigentovy známé, členy jeho rodiny, ty, kterým Václav Talich psával. „Například mě přijal Eduard Haken, za kterým jsem zašel těsně před tím, než šel v Národním divadle na scénu jako hrabě z Jakobínů. Měl asi pět nebo sedm pohledů Václava Talicha, které jsem si mohl opsat,“ vypráví Kuna. 

Milan Kuna nasbíral stovky položek korespondence, psané Talichem v období mezi lety 1904 až 1957. Teď mají opisy jedinečnou dokumentární hodnotu. Mezi adresáty nechybí Josef Bohuslav Foerster, Bohuslav Martinů, Leoš Janáček, Josef Suk nebo Ivan Medek. Nejdůležitějším jménem, vyskytujícím se v sebrané korespondenci, je ovšem Vida Prelesniková – později Vida Talichová, dirigentova manželka, které na cestách psával každý jeden den. A protože do začátku druhé světové války Talich hodně cestoval, napsal jí ze Švédska, Švýcarska, Itálie, Německa nebo Sovětského svazu stovky dopisů. Všechny si schovala.

Václav Talich v Jugoslávii

V 70. letech minulého století Milan Kuna za už nevidomou Vidou Talichovou každý týden chodil a manželovy dopisy ji předčítal. I díky tomu si získal důvěru celé rodiny i jí samotné. A dopisy si mohl opsat. „Tuží jsem začernil místa, která by se třeba nehodila k veřejnému publikování,“ popisuje Milan Kuna.

Pozůstalost Václava Talicha je uložena v Muzeu Českého krasu v Berouně. Právě berounská vila, kde trávili zamlada Talichovi své volné dny, se stala ke konci života dirigentovým útočištěm. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.