Po ovcích a včelách by se měli v areálu kladenských tepláren zabydlet i sokoli stěhovaví. Na nejvyšším komíně už mají speciální budku

9. únor 2023 16:00

Na nejvyšším komíně kladenské teplárny je nově speciální budka pro sokoly stěhovavé, kterou tam umístil ornitolog Václav Beran. Do jaké výšky musel vylézt a jak náročné bylo ji vynést nahoru? Informace přináší reportérka Karolína Burdová.

Komín v kladenské teplárně je vysoký 116 metrů, ornitolog Václav Beran ale naštěstí nemusel lézt tak vysoko. Vyšplhal k druhému ochozu, což je odhadem asi 70 metrů. Nejprve se pořádné oblékl a nasadil bezpečné lezecké vybavení. Nezapomněl ani na 200metrové lano, aby mohl budku s keramzitem za sebou potom vytáhnout nahoru. U sebe měl i vázací drát a kleště, aby ji na komínu porádně připevnil.

Budka je, jak říká ornitolog Václav Beran, vlastně takové hezké 1+kk i s koberečkem. Je to hliníková krabice s nerezovým dnem, jedna stěna je částečně otevřená a má měkkou přistávací plošinku. Vevnitř je už zmíněná vrstva keramzitu pro snadnější zahnízdění a pod ním je ještě koberec. Budka je pro jeden pár sokolů, protože jsou to teritoriální ptáci. Více párů by v ní proto hnízdit nemohlo, na rozdíl třeba od poštolek, které takto můžou hnízdit ve více párech.

Proč právě na komín

Umísťování budky pro sokoly stěhovavé na nejvyšší komín kladenské teplárny

Sokoli rádi hnízdí ve výškách, proto je budka umístěna právě na komínu. Navíc zjistili, že výškové stavby mají stejné výhody jako vysoké skály a k tomu ještě něco navíc. Mají odsud totiž výborný přehled o okolí, obvykle taky dostatek potravy v bezprostředním blízkosti a klid na hnízdění. Pro sokoly je nejdůležitější, že za nimi nikdo neleze do jejich výšin a na ten ruch pod nimi si rychle přivyknou.

Podobnách budek už je po Česku už více než 70 na více než 50 stavbách. Nejprve se začaly instalovat v roce 2010 na severozápadě země, sokoli totiž přilétali z Německa a shlukovali se právě tam. Pak jich přibývalo i v dalších částech republiky. Ve středních Čechách najdeme taková hnízda třeba v Mladé Boleslavi nebo Neratovicích a nově obsazená budka je od loňska taky v Příbrami.

Zájemci o ochranu sokolů najdou více informací na stránkách projektu, který se jmenuje Společně pomáháme chránit sokoly. 

autor: Karolína Burdová
Spustit audio