Po roční pauze je tu Země živitelka. Nabídne i Den s regionálními stanicemi Českého rozhlasu

24. srpen 2021

Na 47. ročník Země živitelky čekali lidé neobvykle dlouho. Loni se totiž známá zemědělská výstava v Českých Budějovicích kvůli pandemii nekonala. Rok připravená témata a nápady zúročí tedy pořadatelé letos.

Ústředním slovem ročníku 2021 je „inspirace“ – v zemědělských oborech, v chovatelství, při výběru povolání, ale třeba i jen na nedělní menu. Právě v neděli naučí totiž návštěvníky slavný kuchař Jaroslav Sapík připravovat zvěřinu.

Země živitelka začíná na výstavišti v Českých Budějovicích ve čtvrtek 26. srpna. Inspirovat se můžeme i kulturní nabídkou. „Pivovarská zahrada bude plná i letos. Program je i díky Českému rozhlasu trošku jiný a my jsme za to rádi. Den s regionálními stanicemi Českého rozhlasu je totiž zmodernizovaný a už podle reakcí na sociálních sítích víme, že se na něj lidé těší,“ říká tisková mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Rozhlasový program na akci Země živitelka

Český rozhlas bude bavit návštěvníky na Živitelce v pátek 27. srpna, a to po celý den. V 10 hodin dopoledne zahájí koncertní šňůru Marcel Zmožek, naváže na něj Jana Chládková s kapelou Pontiac, od 11 hodin zazpívá Leona Machálková, v pravé poledne přijde na řadu koncert Pavla Vítka, jehož krátce po obědě vystřídají Kamélie.

Petra Janů, jakožto velký tahák programu, láká na 14. hodinu, David Deyl vystoupí v 15 hodin, následovat pak bude Jakub Smolík a Petra Černocká uzavře kulturní program po 17. hodině.

Kromě toho budeme z českobudějovického výstaviště vysílat i živě. Po 13. hodině půjde o pořad Slavné dvojice, tentokrát s životními partnery Václavem Vydrou a Janou Bouškovou. A od 16 do 17 hodin uslyšíte živé vysílání Humoriády s oslavenkyní Uršulou Klukovou, Petrou Černockou a Ondřejem Kepkou. Kromě toho se naši rozhlasoví kolegové Hanka Šoberová a Zdeněk Zajíček postarají o moderátorské a reportážní vstupy do regionálního vysílání.

Čtěte také

„Kulturní program je na výstavišti připraven i na sobotu, kdy to budou Národní dožínky. Oslava všech zemědělců bude mít tradiční podobu s dožínkovým průvodem, krojovanými páry, které nesou dožínkové věnce, a řadou hostů, včetně představitelů našeho státu. Průvod projde výstavištěm směrem k Pivovarské zahradě, kde dožínky slavnostně zahájíme a oslavíme bohatým kulturním programem,“ dodává Michaela Čeňková.

Zároveň také upozorňuje na tradiční den s jihočeskou dechovkou. „Samozřejmě o Babouky naše návštěvníky neochudíme. Sejdou se s nimi v úterý, kdy je kapela bude bavit po celý den mezi 10. a 17. hodinou,“ připomíná.

Mezinárodní agrosalon Země živitelka vypukne ve čtvrtek 26. srpna v 9 hodin a potrvá do podvečera 31. srpna. Provázejí ho i jednoduchá bezpečnostní opatření – návštěvníci budou procházet turnikety, pro vstup do pavilonů jim stačí roušky nebo respirátory, potvrzením o bezinfekčnosti se budou muset prokazovat jenom v jídelních provozech.

„Nezbývá než se modlit za počasí. Předpověď zatím dobrá není, ale doufáme, že návštěvníci nám zůstanou naklonění a přijdou i s deštníky. Nebudou litovat,“ slibuje na závěr Michaela Čeňková.

Celý rozhovor s Michaelou Čeňkovou o Zemi živitelce, neoblíbenější akci roku na českobudějovickém výstavišti, si poslechněte online.

Spustit audio

Související