Po stopách nejtragičtější srážky vlaků v kraji

24. leden 2019

Největší železniční neštěstí v historii našeho kraje a sedmé největší v historii země se odehrálo 25. ledna 1964 v Zákolanech na Kladensku. Zemřelo při něm čtrnáct lidí a osmnáct bylo zraněno.

V roce 1964 bylo v Zákolanech na trati z Kladna do Kralup ještě nádraží. Dnes je to jen zastávka, ale neříká se jí tak, protože Zákolany-zastávka je na trati z Hostivic do Slaného, která obcí prochází o něco výše a kříží se s kladenskou tratí viaduktem.

Onoho sobotního dopoledne stál na nádraží v Zákolanech osobní vlak, který přijel od Kralup a čekal na protijedoucí nákladní vlak od Kladna. Ten den silně mrzlo. Vlaková četa plně naloženého přijíždějícího nákladního vlaku tak dostala, ve stanici Kladno-Dubí, pokyn odmrazit před klesáním vozy a zkontrolovat tlak v brzdách. Jenže četa k tomu neměla potřebné zkoušky a neprovedla pokyn správně. K tomu byl vlak naložený těžkými železnými ingoty.

Jakmile se tedy tento vlak vydal na cestu, nešel už zabrzdit. Ve všech stanicích, kudy projížděl, dávali výpravčí rozkaz k zastavení všemi prostředky. Zmatená vlaková četa však nepoužila ani záchrannou brzdu. Bála se porušit její plombu. A výpravčí navíc zřejmě nevyslali do Zákolan varování, takže tragédie byla neodvratná.

Osobní vlak, stojící v Zákolanech, byl plný cestujících. Strojvedoucí nákladního vlaku ještě stačil, těsně před srážkou, vyskočit. Cestující z osobního vlaku to však už nedokázali. Čtrnáct jich srážku nepřežilo a osmnáct bylo zraněno. Zničeno bylo neuvěřitelných třicet šest vagonů, další dva vagony byly poškozeny, silně poničené byly také dvě lokomotivy, výhybka a sto metrů trati. I přesto, že šlo o tak velkou tragédii, její oběti dnes na místě neštěstí nepřipomíná vůbec nic.

Spustit audio