Po stopách zločinu se můžete vydat v okolí jihočeských Slavonic. Čeká vás stezka loupežníka Grasela

12. červenec 2023

Loupežník Johann Georg Grasel, který se narodil v dubnu 1790, dal v češtině jméno všem lumpům a lotrům. Pocházel z jihomoravských Nových Syrovic a než skončil na popravišti, vraždil a kradl na pomezí Moravy, jižních Čech a Dolních Rakous. Ve skalnatých hvozdech nedaleko jihočeských Slavonic dnes najdete Graselovu naučnou stezku, kde objevíte třeba jeskyni, která odedávna nese loupežníkovo jméno.

„My jsme si Johanna Georga Grasela, potažmo Jana Jiřího Grázla, vybrali na přelomu tisíciletí, když jsme se zamýšleli nad významnými osobnostmi zdejšího kraje, které by nám ho pomohli interpretovat,“ vysvětluje Olga Žampová ze Slavonic, kde se vzal před dvaceti lety nápad vybudovat naučnou stezku, pojmenovanou po zločinci.

Nejdřív postavu známého loupežníka dali stranou, protože to není příkladná osoba. „Ale pak nám došlo, že i někdo s negativními vlastnostmi a odsouzeníhodným životem může být průvodcem po zdejším kraji. A že může být i inspirativní osobou, pokud z něj neděláme hrdinu, což my neděláme,“ dodává Olga Žampová. „Nebyl to žádný Jánošík, žádný Robin Hood ani Rumcajs. Byl to prostě zlý člověk, proto také jeho jméno zůstalo ve slovníku jako nadávka,“ říká o muži, jenž před více jak dvěma stoletími skončil po několikaletém soudním procesu ve Vídni na šibenici.

Na začátku 21. století tak ve Slavonicích vznikla přes dvacet kilometrů dlouhá naučná stezka, nesoucí Graselovo jméno. Později vznikly v okolí další, včetně vycházkového okruhu v Nových Syrovicích na Moravskobudějovicku, kde se lupič narodil. Dnes je tak možné si na jihu České republiky projít pět Graselových naučných stezek. A několik dalších můžete zdolat i v přilehlém Rakousku.

Graselova trojmužná předovka

Ta slavonická je ale v lecčems výjimečná. Jednak její trasu vyzdobili výtvarnými artefakty studenti AVU a jednak lze k její návštěvě využít i železnici. Trasa totiž končí, respektive začíná, to podle toho, jaký směr zvolíte, na vlakové zastávce v Dolním Bolíkově. A nemusíte ji v žádném případě zvládnout na jeden zátah. Výšlap po ní si dobře můžete rozdělit i na etapy.

autor: Filip Černý
Spustit audio