Po těžké nemoci zemřela herečka Jana Štěpánková. Bylo jí 84 let

21. prosinec 2018 14:36

Zemřela herečka Jana Štěpánková, bylo jí 84 let. Pocházela z hereckého rodu a diváci si ji pamatují třeba ze seriálu Nemocnice na kraji města, z komedie Účastníci zájezdu nebo z pohádky Anděl páně. Často hrála také v televizi a výjimečné výkony předvedla na divadelních prknech. Herečka zemřela v úterý po těžké nemoci. Blízcí se s ní rozloučili v pátek.

Několik generací televizních diváků si Janu Štěpánkovou oblíbilo v pohádkách, dramatických rolích i seriálech.

První československý sitcom Taková normální rodinka vznikl na přelomu 60. a 70. let. Jana Štěpánková v roli praktické cvičitelky jógy Pavly skvěle zapadala do hvězdné herecké sestavy a na Rodinku vždy ráda vzpomínala.

Herecké nadání zdědila Jana Štěpánková po rodičích - Eleně Hálkové a Zdeňku Štěpánkovi. Dětství strávila v Národním divadle, kde z portálu často sledovala jejich výkony na jevišti.

„Otec hrál Petra Voka - a jak už to tak měl v popisu svých rolí - tam umírá. A já jsem v tu chvíli jako dítě, i když jsem věděla, že jsem v divadle a je to hra, tak jsem si myslela, že opravdu umírá a já jsem se tak rozvzlykala, že mě museli vyvést,“ vzpomínala v minulosti pro Český rozhlas.

Vlastní hereckou dráhu začínala v Pardubicích, odkud přešla do pražského divadla S. K. Neumanna. Na jeho jevišti upoutala například jako My Lady ve Třech mušketýrech nebo Emilia Makropulos v Čapkově dramatu o nesmrtelnosti.

Od roku 1972 působila téměř 30 let ve Vinohradském divadle, kde dostala řadu výjimečných příležitostí. Hrála například královnu v Hamletovi, Marii Stuartovnu v dramatu Ať žije královna nebo Gízu v Kočičí hře.

Výraznou stopu zanechala Jana Štěpánková také v televizi. Za všechny role jmenujme alespoň energickou doktorku Královou ze seriálu Nemocnice na kraji města.

Dramatický i komediální talent zúročila Jana Štěpánková i ve zralém věku. Třeba v seriálech Ranč u Zelené sedmy nebo Doktor Martin. V jednom z rozhlasových rozhovorů prozradila, v čem je podle ní podstata kvalitního herectví.

„Je to prostě taková vnitřní síla, která je šíleně důležitá a která prostě jde přes tu kameru, i když se to řekne naprosto jednoduše. A v tom je ten kumfšt,“ řekla.

Za svou práci získala Jana Štěpánková zlatou plaketu prezidenta republiky a cenu Františka Filipovského za dabing.

autor: Jan Herget | zdroj: ČTK
Spustit audio