Po Volkswagenu omezí výrobu i Škoda Auto. Části zaměstnanců odpadly směny, o výplatu nepřijdou

29. leden 2021 07:56

Automobilka Škoda Auto kvůli přetrvávajícímu nedostatku některých dílů omezila výrobu. Chybí jí zejména čipy a polovodiče potřebné k výrobě. Na linkách se tak zastavila výroba například modelů Octavia nebo Fabia. Části zaměstnanců navíc automobilka zrušila směny. Podle mluvčí společnosti Martiny Gillichové ale o výplatu zaměstnanci nepřijdou.

„Kvůli výpadku dodávek polovodičů v dodavatelském řetězci celého koncernu Volkswagen bude i společnost Škoda Auto v nadcházejících měsících čelit nedostatku toho komponentu. Tento týden bylo zrušeno 16 směn. Všem zaměstnancům, kterých se tato změna týká, bude uhrazeno 85 procent mzdy,“ uvedla Gillichová.

S problémy se automobilka potýká od začátku roku. Za výpadkem dodávek stojí kromě růstu poptávky i pandemie koronaviru.

Kvůli nedostatků čipů ve středu oznámila omezení výroby i automobilka Volkswagen, a to ve ve třech svých německých závodech, včetně toho hlavního ve Wolfsburgu. Koncern v prohlášení uvedl, že v únoru vedle provozu v dolnosaském Wolfsburgu zkrátí preventivně pracovní dobu v závodech v Kasselu a Brunswicku. Provoz v závodě ve městě Emden nebude omezen.

Problémy s dodávkami čipů se dotkly i automobilek Ford, Subaru, Toyota, Nissan, Fiat Chrysler a dalších. Polovodičové moduly jsou srdcem elektronických systémů a mikročipů. Koronavirová pandemie nejprve poptávku po nich ze strany automobilek snížila, vedla ale k větší potřebě čipů u výrobců zábavní elektroniky a lékařských technologií.

autor: Jan Bílek
Spustit audio