Pobavili i nasytili! Velvarští na stavbu Karlova mostu v Praze opět dodali vejce natvrdo

9. duben 2022

Ve Velvarech  se konalo tradiční Vajíčkobraní. Připomnělo největší českou vaječnou legendu spojenou s městem Velvary a stavbou Karlova mostu v Praze.

Obyvatelé Velvar, stejně jako obyvatelé dalších obcí, prý kdysi na žádost Karla IV. měli do Prahy doručit vejce. Těch se při stavbě kamenného mostu nedostávalo. Jako příměsi do malty jich bylo potřeba opravdu hodně. Velvarští to ovšem špatně pochopili a vejce uvařili natvrdo, aby se jim cestou nerozbila. V Praze si tak utrhli ostudu a stali se terčem posměchu.

Vaječnou misi si přesto každoročně připomínají. A tak se i tentokrát na náměstí ve Velvarech konaly největší tvrdovaječnické slavnosti. Hrálo se a zpívalo, kapela Třehusk uvedla ve světové premiéře píseň o velvarských vejcích. Návštěvníci se bavili pohledem na vaječné akrobaty, provazochodkyni, tvrdovaječnické boxerské klání, dívali se pod ruce šikovnému pletaři pomlázek, zkoušeli zdobit vejce. Ochutnávali vaječné speciality, a kdo chtěl, mohl se zapojit do vaječných soutěží v loupání vajec, koulení nebo hodu vejcem.

Nechyběla ani sbírka vajec pro Karlův most. Samozřejmě vařených. Pak se na padesátikilometrovou noční pouť vydal průvod vejconošů, kteří pro připomenutí největší české vaječné legendy na Karlově mostě každoročně předávají vařená vejce Pražanům.

Spustit audio