Počasí dýním na Kolínsku sice přálo, část z nich je ale okousaná od hrabošů

18. září 2019 15:05

V Česku začala sklizeň dýní. Podle zelinářské unie je tato plodina mezi zákazníky stále oblíbenější. Farmáři proto postupně rozšiřují plochy, na kterých dýně rostou. Třeba soukromý zemědělec Rudolf Starý z Kolínska pěstuje dýně sedmnáct let a prodává je hlavně do obchodních řetězců.

Dýně v Libodřicích na Kolínsku rostou na více než třiceti hektarech. V hlavní sezóně pomáhá se sklizní 12ti stálým zaměstnancům firmy dalších pět desítek brigádníků. Jejich úkolem je kromě samotné sklizně i správné roztřídění dýní.

Podle Rudolfa Starého se letos urodilo díky deštivějšímu jaru ve srovnání s loňskem o pětinu dýní víc a jsou taky o něco větší. Celkový výnos ale soukromý zemědělec očekává srovnatelný s minulým rokem. Dost dýní je totiž letos neprodejných, plody totiž poškodili myši a hraboši.

Sklizeň dýní na Kolínsku

Vedle halloweenských a okrasných dýní rostou na polích v okolí Libodřic i druhy určené k jídlu. Třeba dýně máslová nebo sweet dumpling. Nejlépe se ale podle zemědělce prodává dočervena zbarvená dýně hokaido.

Do budoucna by chtěl Rudolf Starý pěstování dýní ještě zdokonalit.  Kvůli problémům se suchem má  plánu například vybudování závlahového systému. Vodu by chtěl na pole potrubím přivádět z nedalekého Labe.

Kolínský zemědělec Rudolf Starý
autor: Michal Trnka
Spustit audio