Pocením ochlazujeme tělo. Jaké žlázy za tím stojí a který pot páchne a který ne?

12. srpen 2021

Proč se někdo potí víc a někdo méně? „Naši předkové byli pořád v pohybu a běhali a my jako lidstvo jsme časem přišli o srst, tak musíme ochlazovat tělo. K tomu pomáhají ekrinní žlázy. Máme dvojí druh potních žláz, všechny jsou ve střední vrstvě kůže,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová.

„Apokrinní potní žlázy kromě vod a solí obsahují i trochu tuku a bílkovin, a to jen ten feromonový, takzvaný páchnoucí pot. Jsou uložené v tříslech a kolem bradavek. Kolem 20. až 40. roku věku je začíná produkovat náš imunitní systém, a podle toho si vybíráme partnery. Tím je zároveň i zabráněn incest,“ vysvětluje doktorka Kateřina.

„Pak máme už zmíněné ekrinní žlázy, které se aktivují při pohybu. Ty obsahují 90 % vody, sůl a trochu močoviny. Tenhle pot většinou nepáchne a nechutná ani bakteriím,“ pokračuje paní doktorka.

Po 30. roce může dojít ke zvýšenému pocení. „Může to být přechodné a může za to hormonální nerovnováha, například mírný pokles hladiny testosteronu. Ale může to být i změna životního stylu nebo nemoc, například cukrovka, štítná žláza. Víc prozradí rozbor,“ nabádá paní doktorka zajít nejlépe ke kožnímu lékaři, pokud pociťujete změnu v pocení. Příčinou může být také zvýšený přísun hořčíku či sodíku, který je obsažený například v minerálkách.

Jestli máte problémy s pocením hlavy a trpíte zároveň cukrovkou, měli byste si nechat vyšetřit ledvinnou funkci. „Pokud ledviny dobře neodvádějí vodu, tak ho vylučuje kůže. Ale může to být i vedlejší účinek změněných léků.“

Obecná rada je nechodit na slunce, omezit kofein a alkohol, nosit pokrývku hlavy, aby se nedráždila hlavová pokožka a pravidelně sprchovat hlavu chladnou vodou. Veškeré změny v pocení konzultujte se svým lékařem. Dobré je i prohloubit dýchání, protože tím můžeme vydýchat nadbytečné vodní páry.

V pořadu Hubněte zdravě paní doktorka také zodpověděla dotazy posluchačů, které se týkaly i zvýšeného pocení po očkování na covid 19, ucpaných potních a mazových žlázek nebo zvýšeného pocení po odstranění dělohy. A kdy je vhodné použít na pocení botulotoxin? Poslechněte si ze záznamu pořadu.

Spustit audio